Германия опасно близо до Русия и Китай

"Германия е на фронтовата линия на руските и китайските хибридни действия за намеса и влияние в Европа", пише в статия на Кралския институт за обединени услуги (RUSI).

Американците остават дълбоко подозрителни към Русия

Aмериканската общественост остава дълбоко подозрителна към Русия, това показва националното проучване на общественото мнение, проведено в понеделник и вторник по повод на информацията, че Русия е плащала на свързани с талибаните бойци, под форма на предлагани бонуси, за да атакуват и убиват американските войници в региона.

"Ню Йорк Таймс" и "Вашингтон Поуст" писаха по въпроса и съобщиха, че има информация, че няколко американски войници са загинали в резултат на тези действия на Русия.

ЕС удължи санкциите на Русия до края на 2021 година

Съветът на ЕС реши да удължи срока на санкциите срещу отделни икономически дейности на Руската федерация до 31 януари 2021 г.

Решението се основава на последната оценка направена по изпълнение на договореностите от Минск, които трябваше да бъдат приложени до 31.12.2015 г. Оценката е направена през юни тази година и според лидерите на ЕС все още не е постигнато пълно прилагане (на договореностите от Минск).

Путин стартира гласуването за промени в конституцията

От днес започва гласуването на референдума в Русия за промени в конституцията, които биха осигурили на Владимир Путин възможност за нови мандати, както и допълнителни правомощия на правителството.

Официалната дата за референдума е първи юни, но за някои региони той ще бъде предварителен, за да се избегнат струпвания. Освен в някои секции от днес хората ще могат да гласуват и дистанционно.

Турция се стреми да намали енергийната си зависимост от Русия

Турция се стреми да намали енергийната си зависимостта от Русия, но се оказва, че няма да бъде толкова лесно, съобщи "Уолстрийт джърнъл".

САЩ и Русия ще преговарят за нов договор за ядрените оръжия

 

Съединените щати и Русия ще започнат пореговори за нов договор за ядрените оръжия на 22 юни, това обяви специалният пратеник на САЩ за разоръжаване и международна сигурност.

Договорът за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия – Нов СТАРТ, подписан от бившия президент Барак Обама и бившия руски президент Дмитрий Медведев през 2010 г., изтича през февруари 2021 год. Той ограничава стратегическите ядрени оръжия на двете страни до 1550 единици.

Турция преговаря със САЩ и Русия за мирния процес в Либия

Русия и Турция ще работят заедно по мирния процес в Либия, това заяви в понеделник руското външно министерство.

Руският външен министър Сергей Лавров и неговия турски колега Мевлют Чавушоглу са направили съвместно изявление. Въпреки, че двете страни, макар да са на противоположните страни в конфликта, те са съгласни за необходимостта да работят заедно, за да се постигне решение на конфликта в северноафриканската държава.

Турция обсъжда доставката на втори комплект системи за ПВО С-400 от Русия

Турция се готви да достави втори комплект системи за ПВО С-400 от Русия. Договорът за доставка на четири дивизии С-400 в размер на 2,5 милиарда долара между двете държави беше сключен и изпълнен миналата година. Той включва и опция за доставка на още един комплект системи.

Ръководителят на турската Служба за отбранителна индустрия Исмаил Демир обяви, че предстоят техническите договорки за доставката на технологии и обсъждане на детайлите за съвместното производство и пътна карта.

Руски сайт предлага български паспорти за €3000

Руско езичния сайт bolgaria.me предлага гражданство в ЕС, чрез придобиване на български паспорт. Услугата за оформяне и подаване на документите струва €3000, като резултата бил гарантиран.

Гарантиран резултат

С това руснаците придобивали следните придобивки:

Лидерите на Великобритания и Канада са против връщането на Русия в Г-7

Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че ще отложи за септември или по-късно срещата на високо равнище на Г-7, която беше планувана за следващия месец, предаде „BBC“.

Той каза, че Г-7 трябва да бъде разширена и може да включи още страни в списъка, включително Русия.

В неделя американският президент съобщи на руския президент Владимир Путин за плана си да го покани на срещата на върха.