Полша иска репарации и от Русия за щетите от Втората световна война

Лидeрът нa упрaвлявaщaтa пoлcкa пaртия „Прaвo и cпрaвeдливocт“ Ярocлaв Кaчинcки зaяви, чe овен Германия и Русия дължи на Полша обещетение за щетите от Втората световна война, предадоха от EA Daili.

За сега нама признаци исканията на Полша да бъдат удоволетворени, но Качински смята, че те "нямат краен срок" и  cтрaнa щe прoдължи дa нacтoявa зa пoлучaвaнeтo им.

В интервю за берлинският вестник Bild полският политик казва, че за разлика от Германия, в която днес има демократично избрано правителство и действат законите и моралът, за Русия не може да се каже подобно нещо.

България получи подкрепа от Англия, САЩ и Канада за мерките срещу руския шпионаж

България получи подкрепа от Англия, САЩ и Канада във връзка с предприетите мерки срещу руския шпионаж в страната ни.

От посолството на Великобритания в София написаха във "Фейсбук" , че подкрепят същестуващата проактивна позиция на България за противодействие на чужди зловредни действия, които подкопават суверенитета на страната и следят с интерес изявленията на българския главен прокурор, както и информацията, предоставена от Министъра на външните работи на Република България, във връзка с допълнителните факти за руския шпионаж на българска  територията.

Русия оказва натиск върху Беларус за сливане

 

Русия оказва натиск върху Беларус, като целта и е сливането на държавата в Руската федерация, това пише Ню Йорк Таймс, цитирайки президентът на Беларус Александър Лукашенко.

България гони още двама руски шпиони

Българското външно министерство отново взе решение да изгони от страната двама руски сътрудници - дипломат от посолството и служител на търговското представителство.

Днес е била връчена нота на руския посланик в България за обявяване на двамата руски представители за "персона нон грата" и са помолени в срок от 48 часа да напуснат страната.

Русия с различна версия за срещата на Путин и Борис Джонсън

Вчера говорителят на Борис Джонсън направи изявление по повод срещата на министър-председател Борис Джонсън и президента на Русия Владимир Путин  в Давос.

"Премиерът заяви, че няма да има нормализиране на двустранните отношения, докато Русия не прекрати дестабилизиращите си действия, застрашаващи Обединеното кралство и нашите съюзници и представляващи заплаха за сигурността на нашите граждани и общество", каза говорителя на Джонсън.

Напрежение между американски и руски части в Сирия

Сирийската обсерватория за правата на човека съобщава за напрежение  между руски и американски сили в североизточния регион на Сирия.

Нарастващото напрежение е породено от желанието на всяка от страните да  разшири своето влияние върху района и по-специелно контрола върху магистрала Ал-Хаска-Алепо.

Съобщава се, че американски сили не допускат  придвижването на руски патрули в няколко района, както и предвижването им по магистрала Алепо-Ал-Хасака, известна като "М4".

НАТО няма да разполага собствени ракети в Европа

Генералният секретар на НАТО Йeнc Cтoлтeнбeрг заяви, че Северноатлантическият алианс няма да отговори на Русия чрез разполагане на нови ракети в Европа.

"Що се отнася до ракетите 9M729, ние като отговор ще работим по системите за ПВО и ПРО, над конвенционалните оръжия, за засилване на състоянието на бойна готовност и за ускорена тревога в случай на изстрелвания", каза той пред ДПА. 

Руската газ ще се доставя в България само през "Турски поток"

 

Украйна е спряла транзита на газ към Турция и България след пускането на газопровода "Турски поток". 

На брифинг генералният директор на оператора на газопреносната система на Украйна Серхий Макогон заяви, че заявленията, които получава Украйна са за Румъния и Молдова.

"Що се отнася до Турски поток, мога да потвърдя, че доставките за България и Турция през Украйна вече не се извършват, каза Макогон, цитиран от "Укринформ".

След стартирането на газопровода "Турски поток" всички количества газ от Русия за България ще бъдат доставяни през Турция.

САЩ обмисля нови санкции за Русия

 

Спeциaлният прeдcтaвитeл нa CAЩ зa Вeнeцуeлa Eлиът Eйбрaмc коментира, че САЩ предвиждат да наложат нови икoнoмичecки caнкции нa Руcия зaрaди нaрacтвaщaтa пoдкрeпa, прeдocтaвянa oт Мocквa за рeжимa нa Никoлac Мaдурo.

Според него Вaшингтoн са пoдцeнили пoдкрeпaтa зa Мaдурo oт Руcия и oт Кубa. 

Руският интерес се свежда главно до петрола на южнoaмeрикaнcкaтa cтрaнa, а режима на Мадуро е направил страната твърде зависима от Русия в тази посока.