Разследване: Само за два дни руската авиация е бомбардирала 4 болници

Руската военна авиация е бомбардирала четири болници в северозападната част на Сирия само за два дни през месец май. Данните са от разследване на вестник "The New York Times". Публиткацията се позовава на комуникацията между руските военни, данните за полетите и от свидетелски показания. На сайта на вестника са публикувани снимки и видео от атаките. Според изданието бомбардировките са извършени на 5 и 6 май в провинция Идлиб, който е под контрола на сирийската опозиция.

Украйна: Русия умишлено бави срещата на Нормандската четворка

 

Русия умишлено отлага срещата на нормандската четворка, която търси решение на конфликта в Източна Украйна. Това заяви на 14-часов брифинг маратон украинският президент Володимир Зеленски.

В ООН не се разбраха за турската операция в Сирия, Русия даде рамо на Ердоган

 

Съветът за сигурност на ООН не успя да постигне съгласие във връзка с настъплението на Турция в Сирия. Европейските държави поискаха незабавно спиране на военните действия, а сирийският съюзник Русия призова за сдържаност и пряк диалог между двете страни.

Закритото заседание на Съвета за сигурност на ООН бе свикано от европейски страни с намерение да бъде приета декларация, осъждаща военната операция на Турция.

Европарламентът: Руската пропаганда и дезинформация е особено опасна

Европейският парламент определи като особена опасна  руската пропаганда и дезинформация. Депутатите призоваха изпълнителните органи на ЕС да разработят ефективна стратегия за противодействие на руските кампании за дезинформация. В приетата днес резолюция „За чуждата намеса в националните и европейските демократични процеси“ ЕП отбелязва, че документираните случаи на дезинформация от руски източници за година са се увеличили над 2 пъти.

САЩ искат ПВО системи в България и Румъния за сдържане на руската агресия

Системи за противовъздушна отбрана и ракетни комплекси да бъдат разположени в България и Румъния като мярка за сдържане на руската агресия в черноморския регион, предлага доклад на американския правителствен аналитичен център RAND Corporation.

САЩ доставят бронирани машини за 36 млн. долара на Черна гора

 

САЩ и Черна гора, която се присъедини към НАТО през 2017 г., приключват преговорите за най-голямото си двустранно военно споразумение. Това обяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео. „САЩ очакват с нетърпение да доставят леки тактически бронирани машини на стойност 36 милиона долара на нашия съюзник в НАТО, след като това споразумение бъде финализирано", обяви първият дипломат на Вашингтон.