Майк Помпео: САЩ и ЕС трябва останат обединени срещу Русия и Китай

 

Съединените щати и Европа трябва да останат обединени срещу заплахите, идващи от Русия и Китай. Това заяви американският държавен секретар Майк Помпео в навечерието на 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена. В своята реч за уроците от падането на Берлинската стена през 1989 година, Помпео каза, че "Западът, всички ние, загубихме пътя си в приятната възбуда от този горд момент. Ние мислехме, че можем да отклоним ресурси от нашите съюзи и нашите военни. Ние обаче грешахме".

НАТО: ЕС не може да защити Европа без САЩ

 

„ЕС не може да защити Европа… Всеки опит за дистанциране на Европа от САЩ не само ще отслаби трансатлантическия алианс, но и рискува да раздели самата Европа". Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в реч по случай 30-годишнината от падането на Берлинската стена.

Парадоксално: мониторингът за България отпада, за Румъния не

 

Европейската комисия обяви в края на мандата на Жан-Клод Юнкер поредното си парадоксално решение – мониторингът за България да отпадне, а наблюдението да остане за Румъния. Редовният мониторинг над двете страни продължи над 12 години.