България най-корумпираната страна в ЕС

 

България затвърди последното си място в ЕС като най-корумпирана държава, това сочат данните на международната неправителствена организация "Трансперънси интернешънъл", която публикува Индекса за възприемане на корупцията за 2019г. в 180 държави.

Франция кара ЕС да наложи данък на американските дигитални гиганти

На 1 януари 2019 година Франция въведе ставка от 3 процента върху оборота на дигиталните гиганти "Гугъл" (Google) и "Амазон" (Amazon) във Франция.

В отговор Вашингтон заплаши, че ще увеличи митата за вноса на френски стоки, което ще нанесе сериозен удар върху френското лозарство и винарство.

ЕП с резолюция срещу Полша и Унгария-нарушават основополагащи ценности на ЕС

Евродепутатите са на мнение, че състоянието на правовата държава в Полша и Унгария се е влошило.

Италия може да излезе от ЕС ако Салвини има мандат

Бившият премиер на Италия Мaтeo Рeнци основа нова партия, която ще се обяви срещу полулизма. Според Ренци Европа трябва да има по-cилнo влияние.

Той определя своята политическа формация "Вива Италия" като алтернатива срещу заплахата от победа на Матео Салвини. Ренци се опасява, че ако има предсрочни избори Салвини може да спечели. 

ЕС защити ядреното споразумение с Иран

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел защити ядреното споразумение с Иран като изтъкна, че то е "важен успех след 10 години интензивни международни преговори" и го определи като "важен инструмент за регионална стабилност", предадоха от Франс прес.

В телефонен разговор с Рохани Мишел подчерта ангажимента на ЕС за намаляване на напрежението след изстрелването на ирански ракети по бази в Ирак, където са разположени американски войници.

Унгария стои твърдо зад САЩ в конфликта с Иран

 

Унгария няма да изтегля войските си от Ирак докато държавата продължава да спазва споразумението между двете правителства, това е заявил днес  унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от Асошиейтед прес.

Унгария е член на НАТО от 1999 г. и унгарски военни части участват в няколко международни мисии по света. Техните мисии са предимно мироопазващи и свързани с изграждането на партньорства. В момента в Иракски Кюрдистан са разположени около 150 унгарски войници.

На къде отива ЕС

 

"Дъното на ЕС" - една статия на германско издание "Шпигел", която разглежда дъното на ЕС, където е България.

Повод за статията е миналогодишния доклад на Европейската комисия за атестация и оценка на България и Румъния в областта на реформите и върховенството на закона. Доклада се изготвя всяка есен и е част от мониторинга по Механизма за сътрудничество и проверка, на които са подложени двете страни, след присъединяването им към ЕС през 2007 г.

Пентагонът: НАТО не може да си позволи страни-паразити

 

НАТО не може да си позволи „паразитни“ страни-членки на Алианса. Това заяви шефът на Пентагона Марк Еспър, цитиран от световните агенции. Изказването му е в подкрепа на политиката на президента Донълд Тръмп да изисква по-големи суми за отбрана от държавите, членуващи в НАТО

Брюксел подкрепи Гърция в спора с Турция за морските зони

 

Гърция получи подкрепа от ЕС срещу турско-либийския меморандум за морските зони. Новината бе обявена от гръцката преса със суперлативи.