България е обхваната от най-тежките си политически сътресения от 2013 г.

Протест София

България е обхваната от най-тежките си политически сътресения от 2013 г., довели до призиви правителството да подаде оставка, пише "Ню Йорк таймс".

Изтекли снимки на премиера в медиите. Полицейски обиски в президентството. Присвояване на обществен плаж от бизнес магнат. Депозиран вот на недоверие в правителството. И най-големите улични протести за седем години.

България е обхваната от политическа криза, която е най-голямата от 2013 г. насам, когато продължителните протести срещу корупцията събориха ляво правителство. Сега демонстрантите се опитват да свалят дошлите на власт десни, които са изправени пред подобни обвинения в корупция, намеса в съдебната система и угодничество към богати бизнесмени.

Най-бедният член на Европейския съюз, сгушен на югоизточната граница на блока, България е едновременно във фокуса на внимание и борба за влияние между Запада и Русия, и пример за спад на демократичните стандарти в няколко части на континента.

Но това е и специфичен и необичаен случай, пише още в изданието.
В Унгария и Полша, две най-значими жертви на демократично отстъпление, управляващата партия движи упадъка на демократичния процес. В България това се осъществява от по-широк кръг участници, както вътре, така и извън правителството - включително малка група заможни бизнесмени.

Настоящите вълнения бяха предизвикани от разкритието, че част от крайбрежието, което е публична собственост е окупирано за частно ползване на известен бизнесмен и енергиен брокер. За мнозина това засили опасенията, че българската държава е попаднала под въздействието на външното влияние, което подтиква десетки хиляди да демонстрират в градове из цялата страна.

В изданието пишат как случаят с Христо Иванов на Росенец илюстрира злоупотребата с власт на Ахмед Доган, както и позицията на президента Румен Радев, който също критикува правителството.

„Искахме да разкрием, че цялата държава обслужва интересите на Доган“, каза г-н Иванов в телефонно интервю, пише изданието.

„Пътят пред България се е раздвоил“, казва Весела Чернева, която ръководи софийския офис на Европейския съвет за външна политика. „Няколко неща се случват наведнъж“, добавя Чернева, но  преди всичко имам усещане, че "общественият договор, който почива на равнопоставеното прилагане на правила за всички, е нарушен".

В статията на "Ню Йорк таймс" пишат, че след критиките на президента са последвали обиски от полицията в президентството и задържането на двама души от администрацията, което е било възприето от хората като отмъщение за критиката на г-н Радев към г-н Доган и това е довело да засилване на общественото възмущение.

Държавните институции са в "плен на група хора, за да служат на собствените им интереси, вместо да работят независимо, както би трябвало", казва Даниел Смилов анализатор от Центъра за либерални стратегии, група за политически изследвания със седалище в София.

Напрежението се усилваше и от постоянни, неудобни и понякога причудливи компромати изтичащи в публичното пространство около държавни служители, включително премиера Бойко Борисов.

Непотвърдена снимка, публикувана наскоро в българските медийни медии, го показва полугол и очевидно спящ до пистолет. Друг непроверен кадър показва нощното шкафче на г-н Борисов, натъпкано с банкноти и златни кюлчета.

Г-н Борисов потвърди, че стаята е негова, но той каза, че пистолетът и парите не са и че изображенията са били манипулирани.

Вестниците публикуваха и набор от записи на човек, който звучи като г-н Борисов, който говори по телефона за държавните дела.

Хиляди българи се събраха от миналия четвъртък на централният площад в София, за да скандират пред кабинета на г-н Борисов, призовавайки за неговата оставка и тази на главния прокурор.

Миналата сряда г-н Борисов се опита да успокои протестиращите, като обяви, че обмисля да уволни трима висши държавни министри. Той обаче отказа да подаде оставка – основното искане на протестите.

"На хората тотално им писна от сговора между мафията и държавата. Виждаме го навсякъде", казва Нели Трифонова, 27-годишна собственичка на магазин, взела участие в протеста миналия понеделник. 

Депутатите от опозицията внесоха вот на недоверие към правителството, въпреки, липсата на мнозинство.

В сряда партията на г-н Борисов пусна изявление, в което отрича, че работи под влиянието на партията на г-н Доган, създадена през 1990 г., след краха на комунизма.

Партията на г-н Доган - Движението за права и свободи се подкрепя главно от членове на българското етническо турско малцинство и само от време на време е формална част от управлението.

Но групата и нейните водещи членове, като г-н Доган, натрупаха огромно влияние в българската политика, икономика и медии, като последователно изпълняваха ролята на политически производители.

„В България няма силен лидер“, каза Димитър Бечев, експерт по Югоизточна Европа в Университета на Северна Каролина в Чапел Хил. „По-скоро е олигархична система.“

В понеделник американското посолство декларира необикновено твърда позиция, подкрепяща протестите.

„Ние подкрепяме българския народ“, се казва в съобщението „в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона в България. Никой не е над закона.

Силата на съобщение, контрастираше с по-малко острия тон на европейските институции и лидери. Някои представители от центристката група на Европейския парламент дори изразиха подкрепа за г-н Доган и неговата партия.

Въпреки че върховенството на закона е основен принцип във философията на блока, европейските лидери постоянно избягват да заемат твърде силна позиция срещу правителствата, които се отклоняват от демократичните стандарти у дома.

"ЕС е механизъм за създаване на консенсус. ЕС не е толкова добър в ситуации на конфронтация", казва Весела Чернева.