Правителството на Борисов е остро критикувано от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейският парламент (ЕП) ще обсъди отново ситуацията в България следващата седмица. 

В официално съобщение групите на демократите и социалистите в ЕП подкрепиха исканията на протестиращите българи и изразиха тревога от случващото се в България, предаде bTV.

Масови протести в цялата страна и сблъсаци в София

Новият политически сезон започна с масови протести в цялата страна. Докато народните представители заседаваха в новата пленарна зала на Народното събрание, отвън хората не спираха да скандират оставка. Напрежението ескалира, когато полицията атакува протестиращи, които се опитваха да обърнат камион на жандармерията и да пробият блокадата. Униформените започнаха да пръскат хората с газ. Има пострадали и от двете страни включително екип на bTV. Има и арести. На брифинг полицията заплаши, че ако напрежението ескалира ще отговори с физическа сила.

ЕС подкрепя протестиращите в Беларус, но не подкрепя протестиращите в България

Тази сряда в 12 ч. ще се проведе извънредна виртуална среща на европейските лидери, за да бъде обсъдена ситуацията в Беларус, това съобщи в Туитър председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

„Хората имат право да решават бъдещето си и свободно да избират своя лидер. Насилието срещу пртестиращите е неприемливо и не може да бъде позволено“, написа председателя на ЕС.

Успоредно с това Германия заплаши, че ще наложи по-широки санкции на Беларус.

Лукашенко търси подкрепата на Путин заради протестите в Беларус

Само броени месеци преди изборите в Беларус, Александър Лукашенко твърдеше, че Русия оказва натиск върху страната му, като целта и е сливането на държавата в Руската федерация.

„Имаме собствена държава, суверенна и независима. С мозъците и ръцете си печелим каквото можем, изграждаме собствена държава. И ние не можем да бъдем част от някоя друга страна, каза Лукашенко. "Не мога да ви предам и да слея Беларус, дори в братската Русия", бяха думите на дългогодишния беларуски президент.

На какво е способен Борисов, за да запази властта си...

След поредния 31-и протест в София остават блокирани трите ключови кръстовища на Орлов мост, на кръстовището пред Софийския университет и пред Министерския съвет. Проливният дъжд не пречупи волята на хората за пореден път да поискат оставката на корумпираното правителство и главният прокурор на страната.

Защо антикорупционните протести в България са от значение за ЕС

Европейските лидери проявяват най-малкото незаинтересованост към българските протести за истинска антикорупционна реформа и такова мълчание ще навреди на ЕС в дългосрочен план, пише Деница Йотова-координатор на африканската програма на Европейския съвет за външна политика, цитирана от Дневник.

Хиляди хора протестират по улиците на страната през последните седмици, подкрепени от сънародниците ни в чужбина, както и онлайн чрез петиции с искане за оставката на главния прокурор Иван Гешев и правителството, ръководено от премиера Бойко Борисов.

Борисов ще раздава "мазнинки" от фискалния резерв

Изминаха 19 дни, в които протестиращи от цяла България искат оставката на кабинета Борисов и главният прокурор Иван Гешев. Хората не искат вече мутренски модел на управление, не искат неграмотни държавници и калинки във влстта, не искат фигури като Ахмед Доган, Дилян Пеевски и други подобни да стоят над правилата и законите и да определят реда в държавата.

България е обхваната от най-тежките си политически сътресения от 2013 г.

България е обхваната от най-тежките си политически сътресения от 2013 г., довели до призиви правителството да подаде оставка, пише "Ню Йорк таймс".

Изтекли снимки на премиера в медиите. Полицейски обиски в президентството. Присвояване на обществен плаж от бизнес магнат. Депозиран вот на недоверие в правителството. И най-големите улични протести за седем години.

Борисов няма да подаде оставка защото е загрижен за България

Трусовете в страната не стихват. След множеството скандали (къщи за гости, злоупотреба с фондове, апартаменти за политици на преференциални цени, един боклук, една подпорна стена, една частна акватория, едно имение в Барселона, едни снимки в една спалня, едни sms-и и други телефонни разговори и т.н.), които разклатиха позаспалото ни общество, последваха протестите, които клатят окупираната от години власт от Борисов.

Протести в Беларус, Лукашенко сменя кабинета

Беларуският президент Александър Лукашенко вчера изненадващо уволни досегашния кабинет и назначи за премиер на страната шефа на Държавния военнопромишлен комитет Роман Головченко, съобщи агенция БелТА.

Атмосферата в Минск е напрегната поради протести от страна на опозиционери, които искат смяната на Лукашенко. Има и арести, сред които са и двама съперница на президента за изборите през август тази година.