Борисов ще раздава "мазнинки" от фискалния резерв

Бойко Борисов

Изминаха 19 дни, в които протестиращи от цяла България искат оставката на кабинета Борисов и главният прокурор Иван Гешев. Хората не искат вече мутренски модел на управление, не искат неграмотни държавници и калинки във влстта, не искат фигури като Ахмед Доган, Дилян Пеевски и други подобни да стоят над правилата и законите и да определят реда в държавата.

Но мутренският модел не се дава. Настанил се удобно във властта „Аз-ът“ на Борисов сякаш е сляп и глух за гласа на хората. Не само това, той е обиден защото неговото его очакваше благодарности, благодарности за това, че е построил магистрали (с нашите пари, като половината са окрадени, за сметка на качеството), че е направил ремонти (които отново са за ремонт), договорил е нови заеми (за да плати ремонта на ремонта и да напълни чекмеджето), стартирал е проекта „Белене“ (за който твърдеше, че който го довърши ще зачеркне България), намалил е безработицата в страната (като е изгонил българите в чужбина)...и т.н., и т.н.

Вместо благодарности, получи искания за оставка.

Първата реакция на Борисов беше да изплаши хората с това колко трудни времена идват, и че само той може да управлява, а другите „ще счупят държавата“ - но не успя да „уплаши“ никой.

Втората стъпка „антипротести“ беше да се похвали с това какъв успех е имал в Брюксел и каква хубава сделка е направил като е договорил 1 млрд. заеми в повече (за сметка на фондовете), но всички видяха „успеха“ му, дори чуждите медии го отразиха (серия от гафове, неадекватно поведение и „предимството“ да си прост). Това също не убеди протестиращите.

Следващият инструмент за смекчаване на напрежението на премиера бяха рокадите в министерствата и подмяната на едни провалени министри с други – без успех.

От вчера новата стратегия  за потушаване на протеста е да се отпуснат пари. На извънреден брифинг след заседание на съвета на управляващата коалиция Борисов изчете един куп нови социални мерки възлизащи на 1.163 млрд. лв. и икономически - за 731 млн. лв.

Парите, които смята да раздава Борисов, са „мазнинките“ от фискалния резерв (парите от нашите данъци за извънредни ситуации) и европейските фондове (остатъка от вече усвоените, който не са успели да похарчат).

Моделът на управление, срещу който протестират хората представи обявените мерките като инструмент за преодоляване на кризата, но дали?

За пенсионерите са предвидени по 50 лв. добавка към пенсиите през следващите 3 месеца. Какъв е смисълът от тази временна помощ? Три месеца по 50 лева и какво? А след това?

Минималното обезщетение на безработица се вдига от 9 на 12 лв., удължава се периодът на изплащане на обезщетения с три месеца. Как ще помогне тази мярка на икономиката? Безработните ще взимат малко повече, малко по-дълго.

Списъкът с обещания („мерки“) е дълъг и по-скоро прилича на мярка за преодоляване на общественото напрежение, отколкото на мерки за преодоляване на кризата, но мутренският модел на управление явно иска да си купи одобрение, макар и временно, макар и с нашите пари. 

По думите на Борисов протестите са „чудесна форма да се види, че има демокрация". 

В отговор тази сряда се готви нов масов протест в София.