Борисов и Лукашенко с еднакъв сценарии в опит да запазят властта

Бойко Борисов

В опит да успокои протестиращите, беларуският президент Александър Лукашенко обяви, че ще направи промени в конституцията, като е готов да се откаже от част от пълномощията си.

"Нужна е нова конституция. Предложиха ми два варианта. Отхвърлих ги, защото се различават малко от действащата, работи се по трети. Елате, седнете и работете върху конституцията, и ще я внесем на референдум. И ще предам правомощията си, съгласно конституцията. Но не под давление и не чрез улицата", каза той.

Подобно беше и предложението на Борисов. Изглежда двамата използват едни и същи подходи, когато властта им е застрашена от масовото недоволство на хората. 

Първо се прилага сплашване чрез полицейски произвол и репресии, после се търси диалог и уж, за да се удовлетворят исканията на протестиращите за промяна, идва предложението за промени в конституцията.

Сценарият на Лукашенко изглежда  идентичен с този на Борисов. Изглежда двамата дългогодишни лидери, на двете бивши съветски републики (Беларус официална, България неофициална) още черпят опит от несменяемия руски лидер Вадимир Путин, който за „доброто на Русия“ прокара промени в конституцията на страната и си осигури вечно управление. 

Няма как да има друго обяснение защото в една демократична страна, ако името на лидера бъде замесено не в множество, а само в един скандал, той сам подава оставка, да не говорим ако тя е поискана от хиляди протестиращи.

Името на Борисов беше замесено в множество скандали – чужди власти го разследваха (къщата в Барселона), чухме скандални записи, видяхме шокиращи снимки...всичко остана без коментар, без разследване от българската прокуратура, а българския премиер дори не направи опит да изчисти името си. Повече от месец протестите не стихват, а Борисов предлага да рестартира собствената си система и да поправи Конституцията на България.

Този сценарии може да се види в страни като Русия, но в една демократична държава не може да бъде даже прецедент. В момента, в който това се случи народа на тази държава е изгубил свобода си.