Защо злоупотребите с еврофондове в България продължават въпреки "разследванията" на ОЛАФ

ОЛАФ, корупция

Link to the English version

През месец май, 2019г. ние като членове на сдружение „Свободен Форум“ подадохме сигнал до Европейската служба за борба с измамите – ОЛАФ за явни злоупотреби с европейски структурни фондове на стойност стотици хиляди евро. 

Десет месеца след подадения сигнал служители на ОЛАФ се свързаха с нас и ни поканиха на среща в сградата на АФКОС на ул. "Георги Сава Раковски" № 112 , за да дадем показания, като трябваше всеки от нас да бъде разпитан поотделно. На насрочената дата отидохме на указаното място и всеки от нас разказа какво знае и как е разбрал за случая за който смятаме, че е злоупотребено с европейски пари. След това разследващите от ОЛАФ ни увериха, че скоро някой от тях ще се свърже с нас ако е необходима допълнителна информация или да ни уведомят за резултата от техните действия. Беше започнато разследване с номер OC/2019/0407/А3. 

Неочаквано за нас беше, че разследващи по случая  се оказаха двама български служители на ОЛАФ. Бяхме учудени от факта, че от ОЛАФ са назначили българи да работят по случая имайки предвид корупцията в България и възможната връзка между разследващите и заинтересованите лица. Още тогава се усъмнихме, че  разследването няма да доведе до резултат и направихме проучване за въпросните българи - служители на ОЛАФ. След като прочетохме детайли свързани с кариерите на двамата, опасенията ни се засилиха още повече.  

Първият от тях - Георги Костов е с биография, на която дори бившия министър на Регионалното Развитие и Благоустройството от едно от правителствата на Бойко Борисов и вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка - Лиляна Павлова (внучка на функционер от ЦК на БКП) би завидяла. Прилагаме връзка към профила му в LinkedIn.

https://www.linkedin.com/in/georgi-kostov-ab297356

Георги започва кариерата си като стажант не къде да е, а в Министерството на Външните Работи на България, като там пише политически речи и анализи свързани с различни проблеми засягащи сигурността на ЕС. Продължава като стажант в постоянното представителство на България в ООН в Женева, Швейцария. После в биографията му е записано, че е бил шеф на отдел във фирма за която не можахме на намерим информация онлайн - Royal Assets Management (Royal Group). Продължава като стажант в делегацията на ЕС в Ханой, Виетнам. След това е стажант в международния отдел на италианската компания Fineurop в Милано за която има откъслечна информация в Интернет. Продължава като стажант в Европейския Парламент като асистент на някой от евродепутатите. Не става ясно обаче на кой. Кариерата му продължава като шеф или партньор в няколко финансови фирми в София. След което е назначен за външен одитор към Социалния Департамент на Европейската Комисия или DG EMPL. През последните 3 години и няколко месеца Костов работи като разследващ към ОЛАФ. Какво точно разследва обаче, е друг въпрос. 

Ключова част от биографията на Георги Костов е, че защитава докторантура не къде да е, а в небезизвестния Библиотекарски Университет в София със специалност Национална Сигурност / Конкурентно разузнаване.

За повечето хора не е тайна, че Библиотекарския университет е тясно свързан с така наречения, печално известен „Библиотекарски Кръг“ чиито представители са водещи фигури на същия университет, като според медиите, един от тях е Стоян Денчев – дългогодишен ректор 2002-2018г. както и вицепрезидент на Мултигруп. Другия е небезизвестния Димитър Иванов – Гестапото, който е бил преподавател пак там по „Духовност и лидерство и Аксиология и национална сигурност “ каквото и да означава това.  Димитър Иванов е по-известен с това, че е последния началник на 6-ти отдел на злокобния репресивен апарат на Българската Комунистическа Партия – Държавна Сигурност. От 1991 до 1996 г. Иванов е и вицепрезидент на Мултигруп точно като колегата му Денчев. Говори се и се пише в медиите, че хора като посочените по-горе решават съдбата и геополитическата ориентация на България.

Другият български разследващ по нашия случай - Васил Киров е назначен за шеф на отдел в ОЛАФ и по-точно отдел „Директни Разходи“, като преди това е бил шеф на отдел „Външна Помощ“ пак към ОЛАФ. Ето и профила му в LinkedIn: 

https://www.linkedin.com/in/vasil-kirov-8545b677

Според профила му той е завършил право в „Софийския Университет“, след което получава докторска степен по философия, не от къде да е, а от „Московския Държавен Университет Ломоносов“. Само можем да предполагаме  дали Киров има обвързаности с Русия.

В България работи първо като директор на Агенцията по Финансово разузнаване към финансовото министерство и това става по време на правителството на НДСВ и после тройната коалиция – 2002-2008г. През 2006г. става и председател на комисията „Moneyval“ към съвета на Европа която уж се бори с прането на пари и финансирането на терористични организации. Казваме уж, защото не е тайна, че основните играчи занимаващи се с пране на пари са именно хора свързани с Русия, освен това не са малко и подозренията, че те се занимават и с финансиране на терористични организации. Затова ни учудва факта, че за председател на тази комисия е избран възпитаник на Московския Държавен Университет. 

Най-интересната част в биографията на Киров е, че малко след създаването на ДАНС – „Държавна Агенция по Национална Сигурност“ (от руския поданик Сергей Станишев, тогава министър председател на България, а сега председател на втората по големина партия в Европейския парламент), Киров е назначен за шеф на дирекция финансово разузнаване. За повечето хора не е тайна, че в самото начало след създаването на ДАНС в структурите ѝ бяха назначени основно бивши офицери от ДС – поне 80%, като останалите бяха техни роднини. Предвид тези факти и коя е алма-матер на Киров, назначаването му като шеф на дирекция в ДАНС не е учудващо. Тук пак е добре да припомним факта, че Димитър Иванов – Гестапото е последния директор на 6-ти отдел към ДС, така че нищо чудно, същия да е кадрувал при назначенията тогава в ДАНС. 

След гореизложените факти можем да предположим, че хора като Гестапото кадруват и при назначения на българи в европейски структури като ОЛАФ. Тук сме сигурни, че ще се намерят хора които да кажат, че там назначенията стават с конкурси, но по тази логика същото би трябвало да важи и за назначенията в България, а знаем какъв е печалния резултат у нас, като при това сме напълно сигурни, че всичко това е добре известно в Европейската Комисия.

Тук обаче има един много по-обезпокояващ въпрос и той е - Кой разпредели нашия сигнал да бъде разследван от тези двама български служители на ОЛАФ? Със сигурност хората разпределили нашия случай не са били българи. Това поражда съмнение, че за европейските институции не е толкова важно да бъде преследвана корупцията в България, колкото властта да остане в ръцете на хора удобни на силните на деня в ЕС. Изглежда, че с тяхното любезно съдействие, финансова подкрепа и затваряне на очите вече 12г. на власт в България е ПП ГЕРБ - поредната партия бореща се за запазване на статуквото в посткомунистическа България, където бившите комунисти и техните роднини заедно с кадрите на бившия репресивен апарат на ДС управляват страната. Те са и основния генератор на престъпността и корупцията у нас. След казаното по-горе ни се струва, че съвсем съзнателно от Европейската Комисия разпределят европейските структурни фондове към обръчите от фирми свързани с властта в България и въпреки постоянните публични скандали за злоупотреби финансирането продължава.

Едно събитие което се случи преди около месец, затвърди опасенията ни, че европейските институции работят в интерес на удобните им управляващи в България. В началото на февруари по време на разгара на предизборната кампания в България и медийната война между премиер и президент, от ОЛАФ оповестиха, че е започнато разследване заради нарушения в обществена поръчка за покупка на голям брой полицейски джипове. Те са доставени през 2018 г., платени са със средства от европейския фонд "Вътрешна сигурност" и затова процедурата е проверена от ОЛАФ.

Представители на ГЕРБ коментираха, че поръчката е от 2017 г. по времето на служебното правителство на Огнян Герджиков, назначено от президента Румен Радев. Тогава министър на вътрешните работи е Пламен Узунов, който днес е съветник на Радев.

На нас ни е ясно още от сега, че това няма да доведе до нищо, но ни е странен факта, че всичко това се случи и оповести публично по време на предизборна кампания.

След всичко това следва да си зададем въпроса не е ли ОЛАФ един напълно безполезен орган, който поглъща стотици милиони евро – пари платени от европейските данъкоплатци, за да може хора предполагаемо свързани с Библиотекарския кръг в България да си получават заплатите в Брюксел и дали тази институция не се използва като политическа бухалка по време на избори за да може удобните на администрацията в Брюксел да печелят активи.

Вече повече от година няма развръзка по нашия случай и никой от представителите на ОЛАФ все още не се е свързал с нас по какъвто и да е повод.


Следващата наша публикация ще е свързана с това как един местен сервитьоро-олигарх, лежал в ареста за контрабанда на цигари е усвоил десетки милиони евро от европейските структурни фондове. За него обаче сме сигурни, че разследване няма да има - нито от страна на българската прокуратура, където в случая няма смисъл да обясняваме защо, нито от страна на ОЛАФ . И няма как да има, ако излезе вярно, че хора като Митьо гестапото кадруват при назначенията в ОЛАФ.

________________________________________________________

 

Why the misuse of EU funds in Bulgaria keeps going despite OLAF’s "investigations"

In May, 2019 as members of the NGO - “Free Forum”, we sent a report to the European Anti-Fraud Office - OLAF,  describing blatant misuse of European Structural Funds worth hundreds of thousands of euros.

Ten months after we reported this, OLAF officers contacted us and invited us for a meeting in the AFCOS building at 112 Georgi Sava Rakovski Street in Sofia to testify. Every one of us had to be questioned separately. On the scheduled date we went to the appointed place and each of us described what they knew and how we found out about what we believe was misuse of European Structural Funds. OLAF investigators assured us that one of them would soon contact us if further information was needed or to inform us of the outcome of their actions. An investigation had been launched under number OC /2019/0407/A3.

We were very surprised when it turned out that the OLAF investigators were Bulgarian. We did not expect that OLAF would assign Bulgarians to work on our case, having in mind the fact that Bulgaria is one of the most corrupt countries in the EU, and that there might be a link between the Bulgarian investigators and the National Agencies in Bulgaria which are responsible for the distribution of EU funds. At this point we started to doubt whether this investigation would be unbiased and productive. We decided to do a background check on the OLAF officers assigned to our case. After finding out details about their careers, our fears grew.

The first of them - Georgi Kostov - has a biography that even the former Minister of Regional Development and Public Works from one of the governments of Boiko Borisov and a Vice President of the European Investment Bank - Lilyana Pavlova (granddaughter of a functionary of the Central Committee of the Bulgarian Communist Party) would envy. We attach a link to his LinkedIn account.

https://www.linkedin.com/in/georgi-kostov-ab297356

Georgi began his career as an intern in the Ministry of Foreign Affairs of Bulgaria, where he wrote political speeches and analyzes related to various issues affecting EU security. He continued as an intern at the Bulgarian Mission to the UN in Geneva, Switzerland. Then it is written in his biography that he was the Head of a department in a company of which we could not find any information about online; this mysteriously called Royal Assets Management (Royal Group). Afterwards he was an intern position in the EU Delegation in Hanoi, Vietnam. He then worked as an intern in the international department of the Italian company Fineurop in Milan. We were not able to find much information about this company onine. His career continued as an intern in the European Parliament as an assistant to one of the MEPs. However, it is not clear who the MEP was. After that he was a partner or a director in several financial companies in Sofia. Then he was appointed as an external auditor at the European Commission's Social Department - DG EMPL. For the last 3 years, Kostov has been working as an investigator in OLAF. However is not clear what he is investigating.

A key part of Georgi Kostov's biography is that he got his Ph.D. in the University of Library Studies in Sofia, majoring in National Security / Competitive Intelligence.

It is no secret that the Library University is closely connected with the so-called, infamous "Librarian Circle" whose representatives are leading figures in the same university, and according to the Media, one of them is Stoyan Denchev - longtime rector 2002-2018 as well as former Vice President of Multigroup. Another one is the notorious Dimitar Ivanov - the Gestapo, who was a professor there teaching "Spirituality and Leadership and Axiology and National Security"- the meaning of which is a mystery. Dimitar Ivanov is better known for being the last head of the 6th Department of the sinister repressive apparatus of the Bulgarian Communist Party by the name of “State Security”. It is well known that people like the ones described above decide the fate and geopolitical orientation of Bulgaria.

The other Bulgarian investigator appointed to our case is Vasil Kirov. He is the head of Direct Expenditure Department at OLAF. Before that he was the head of the External Aid Department at OLAF. Here is his LinkedIn profile:

https://www.linkedin.com/in/vasil-kirov-8545b677

According to his profile at LinkedIn, he has a degree in law from Sofia University, after which he received a Ph.D. in philosophy from the Moscow State University “Lomonosov”.

He has worked as a director of the Financial Intelligence Agency at the Ministry of Finance during the time when the government of “National Movement Simeon the Second” and the three-party coalition ruled from 2002-2008. In 2006 he became the chairman of the Moneyval Commission of the Council of Europe, which allegedly fights money laundering and terrorist financing. We say allegedly, because it is no secret that the main players involved in money laundering are people connected to Russia, and there are many suspicions that they are also involved in the financing of terrorist organizations. Therefore, we are surprised by the fact that a graduate from Moscow State University was elected as a chairman of this commission.

The most interesting part of Kirov's biography is that shortly after the establishment of SANS - "State Agency for National Security" (created by the Russian citizen Sergei Stanishev, then the Prime Minister of Bulgaria and now the chairman of the second largest party in the European parliament), Kirov has been appointed as a head of the Financial Intelligence Directorate there. It is no secret for most of us that after its creation, most of the officers (at least 80%) working at SANS were former officers from the communist “States Security Agency”, and the rest were relatives of theirs. Given these facts, and which Kirov's alma mater is, his appointment as head of a SANS directorate is not surprising. It is good to remind readers of the fact that Dimitar Ivanov – the Gestapo is the last director of the 6th Department of the State Security, so it is not unlikely that he was the one at the time appointing the officers who were the first employees in SANS.

After all that has been said above, it looks like that people like the Gestapo decide who is going to be appointed from the Bulgarian side to work in the European structures such as OLAF. We are sure that some would object and say that to start working in European institutions you need to win a contest, but the same logic should apply to the appointments in the Bulgarian institutions, and we know what the sad reality in our country is, and we are sure that this is well known in the European Commission.

There is something even more disturbing, and this is the fact that our Report was distributed to be investigated by Bulgarian officers and we are sure that the people who distributed it are not Bulgarian. This only shows that there is no determination and will in European institutions to prosecute corruption in countries like Bulgaria. It looks like it is more important for the high level European officials to have a government in our country which is more compliant with the strong in Brussels. It looks like that with the kind assistance of the officials in Brussels, their financial support, and eyes wide shut, we have a ruling party in Bulgaria by the name of GERB which for 12 years is fighting to preserve the status quo in post-communist Bulgaria, where former communists and their relatives, along with cadres of the former repressive apparatus of the State Security, rule the country. They are also the main source of crime and corruption in Bulgaria. It seems to us that the European Commission is allocating European structural funds quite deliberately to circles of companies related to such governments in Bulgaria.

Something that happened about a month ago confirmed our fears that the European institutions are working in the interest of the Bulgarian governments they are comfortable with. In early February, during the height of the Bulgarian parliamentary elections and a media war between the prime minister and the president, OLAF announced that an investigation has been launched for a purchase of a large number of SUV vehicles for the Bulgarian Police. The SUVs were delivered in 2018, paid for by the European Internal Security Fund and therefore it was monitored by OLAF.

GERB representatives commented that this public procurement is from 2017 during the temporary government of Ognyan Gerdjikov, appointed by the president Rumen Radev. At this time the Minister of Interior was Plamen Uzunov, who is a current adviser of Radev.

It is quite clear to us that this investigation will lead to nothing, but it is very weird that all this is happening and made public during an election campaign.

After all that has been said above, we are wondering whether OLAF is a completely useless institution that consumes hundreds of millions of euros - money paid by European taxpayers, so that people who have ties with the Library Circle in Bulgaria could receive their salaries. We are also wondering whether European institutions are being used during time of elections as a political weapon, so political parties which are very convenient to the Brussels elite could win.

It’s been more than an year we are waiting to hear from OLAF about the outcome of the case which was started from our report and no one has contacted us yet.

Our next Report will be about a local oligarch who used to be a waiter in his past like most of the local oligarchs in Bulgaria. He was arrested some time ago for cigarette smuggling. This person acquired millions of euros from the European Structural funds. We are pretty sure that this guy will never be investigated neither by OLAF, nor by the Bulgarian Prosecutor's Office. And there is no way for him to be investigated if it turns out to be true that people like Dimitar Ivanov the Gestapo are appointing officials in European institutions.