Джеймс Пардю: "Имам списък с четири неща, които смятам за сериозни проблеми в България днес"

Джеймс Пардю

Бившият американски посланик Джеймс Пардю коментира пред Би Ти Ви забраната от САЩ за българския съдия и семейството му да влизат в страната и борбата с организираната престъпност в България. 

Той каза, че отказа на виза за хора, участващи в корупционни практики е нещо обичайно и по негово време също е имало много такива, като допълни, че такова решение се взима на база солидни доказателства.

Борбата с корупцията и организираната престъпност в България той определи като обнатеждаваща, но подчерта, че това е едва началото и  той е предпазливо оптимистичен.

"Преди да съм станал твърде оптимистичен искам да се убедя, че това ще продължи, ще се институционизира, няма да е само временен акцент в борбата с корупцията", каза бившия посланик.

Той определи четири основни проблема, които има българското общество, които според него възпрепятстват развитието на България.

Като проблем номер едно посочи нивото на корупция и организирана престъпност.  Джеймс Пардю  изтъкна, че сега престъпността не е толкова видима, както по негово време, но все още я има.

Друг важен проблем върху, който акцентира посланика е липсата на независима журналистика. Според него в България тя "не е свободна, неудобна и независима и е  твърде близо до правителството" - този тип журналистика не търси отговорност от държавните служители.

"Още нещо, което ме притеснява в България е, че е еднопартийна държава. Министър -председателят и ГЕРБ властват на политическата сцена. Има и други партии, но не са точно ефективни опозиционни партии. Нямат голям потенциал да съборят правителството. Липсата на политическа конкуренция ме притеснява", каза още Пардю.

Липсата на енергийна независимост също беше определена като проблем за България от бившия посланик. 

"България почти изцяло зависи от Русия за енергията си и според мен това дава на Русия влияние, което може и да е добро, а може и да не е. Въпросът е, че режимът на Путин в Москва е покварен и арторитарен и имат огромно влияние в България чрез енергетиката и други отношения. Добрите отношения с Русия са естествени и може да бъдат продуктивни, но се опасявам Русия да не използва влиянието си в България за не съвсем демократични цели", бяха думите му.

Това са сериозните проблеми днес в България, каза в  заключение бившият американски посланик Джеймс Пардю.