САЩ ще отмени оръжейното ембарго за Кипър

САЩ, Кипър

Държавният секретар Майк Помпео заяви, че САЩ ще отменят 33-годишното оръжейно ембарго за Кипър, както и, че ще засилят сътрудничеството си с Никозия в областта на сигурността, предаде „Ройтерс“.

„Ще се откажем от ограниченията за продажба на отбранителни артикули и услуги на Република Кипър за следващата фискална година“, написа в „Туитър“ Помпео като подчерта, че те са ключов партньор за САЩ в Източното Средиземноморие.

Ембаргото е наложено през 1987 год. с цел да се избегне превъоръжаването на Кипър и да се насърчи неговото обединение, след като през 1974 год. той е разделен на две – турска и гръцка част. 

Решението идва в момент на напрежение между Турция и Гърция, възникнало заради спор относно размера на континенталните шелфове на двете страни в Източното Средиземноморие и проучването на Турция за въглеводородни ресурси в спорната зона.

Кипърският президент Никос Анастасиадес приветства това решение, докато турското външно министерство обяви, че то „нарушава равенството и баланса“ на острова и ако не бъде преразгледано Турция ще предприеме реципрочни стъпки в съответствие със своята правна и историческа отговорност, за да гарантира сигурността на кипърските турци.