САЩ засилват влиянието си в Румъния

САЩ Румъния

Двете страни ще си сътрудничат в проекти за АЕЦ Черна вода, за разлика от България където бяха купени руски реактори и основния инвеститор е руската "Атомстройекспорт".  Съединените Щати също таке се включват и в други стратегически проекти в северната ни съседка.

Румънският министър на икономиката Вирджил Попеску и американският посланик в Букурещ Адриан Цукерман подписаха днес в присъствието на временния премиер Николае Чука междуправителствено споразумение за сътрудничество в областта на атомната енергетика по проекти за румънската АЕЦ Черна вода, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.

На срещата присъстваха също вицепремиерът Ралука Туркан, председателят на Американската банка за внос-износ (Ексим) Кимбърли Рийд и заместник-помощник секретарят в американското министерство на енергетиката Алешия Дънкън.

През октомври САЩ и Румъния парафираха междуправителствено споразумение, предвиждащо сътрудничество за изграждането на трети и четвърти реактор на АЕЦ Черна вода и за модернизирането на първи реактор.

В съобщение на румънското правителство се посочва, че дискусиите са били фокусирани върху двустранното сътрудничество в рамките на Стратегическото партньорство между Румъния и САЩ, по-специално върху участието на американската страна в стратегически проекти от съществен интерес за Румъния, включително в рамките на инициативата "Три морета".

Николае Чука изтъкна важността на приоритетното осъществяване на проекта за железопътна линия между румънското пристанище Констанца и полското пристанище Гданск, като отбеляза, че този международен проект ще има стратегическо влияние върху икономическото развитие, но и ще осигури военна мобилност между северната и южната част на Източния фланг на НАТО.

Той подчерта и необходимостта от осъществяването на проекта за трансевропейската магистрала Виа Карпатия, свързваща Егейско, Черно и Балтийско море.

"Същевременно едно солидно икономическо присъствие на САЩ в Румъния може да представлява и мощен сигнал за окуражаване и стимулиране и на други чуждестранни инвеститори, интересуващи се от възможностите за бизнес в нашата страна", отбеляза още Николае Чука.

Тагове