САЩ засилват влиянието си в Румъния

Двете страни ще си сътрудничат в проекти за АЕЦ Черна вода, за разлика от България където бяха купени руски реактори и основния инвеститор е руската "Атомстройекспорт".  Съединените Щати също таке се включват и в други стратегически проекти в северната ни съседка.

Тагове

Парадоксално: мониторингът за България отпада, за Румъния не

 

Европейската комисия обяви в края на мандата на Жан-Клод Юнкер поредното си парадоксално решение – мониторингът за България да отпадне, а наблюдението да остане за Румъния. Редовният мониторинг над двете страни продължи над 12 години.

САЩ искат ПВО системи в България и Румъния за сдържане на руската агресия

Системи за противовъздушна отбрана и ракетни комплекси да бъдат разположени в България и Румъния като мярка за сдържане на руската агресия в черноморския регион, предлага доклад на американския правителствен аналитичен център RAND Corporation.

Механизмът за сътрудничество и проверка остава в сила за България и Румъния

 

Излезе докладът на Европейската комисия (ЕК) относно препоръките заложени в механизма за сътрудничество и проверка, които страната ни изпълнява. От него става ясно, че на този етап мониторинга върху България и Румъния няма да отпадне.

Америка подкрепя страните, които се чувстват застрашени от Русия

 

В телефонен брифинг пред европейски журналисти посланикът на САЩ в НАТО Кай Бейли Хътчинсън каза, че от Вашингтон са ангажирани с държави, които са близо до Русия и се притесняват за сигурността си.

Хътчинсън визира България и Румъния, като подчерта, че двете страни са важни членове на алианса и САЩ са отдадени на работата с тях, като осъзнават, че двете страни се намират много близо до Русия.

Полша иска САЩ да играят ключова роля в Източна Европа

 

Полският министър-председател Матеуш Моравецки каза в свое изявление по повод инициатива "Три морета", че страната му иска САЩ да играят ключова роля в Източна Европа, за да подсилят континента като цяло.

"САЩ са до нас. Имаме волята и ангажимента да направим европейския проект по-силен", каза Моравецки, цитиран от АП.

Продължават въздушните провокаци на Русия над Черно море

 

В съобщение от британските кралските ВВС, цитирано от АФП и световните агенции се казва, че в началото на седмицата 6 руски фронтови бомбардировачи Су-24 са били засечени в близост до въздушното пространство на НАТО над Черно море. Британски изтребители „Eurofighter Typhoon“ са излетели от базата си в Румъния и са прихванали руските бомбардировачи, чиято активност е продължила почти през цялата нощ. В крайна сметка руските самолети са се върнали към Кримския полуостров.

Британски изтребители "Тайфун" охраняват източния фланг на НАТО от база в Румъния

 

От април тази година в румънската база "Михаил Когълничану" са пристигнали четири британски изтребителя "Тайфун", които имат задачата да патрулират въздушното пространство на източния фланг на НАТО, отбелязва ТАСС.

Преди дни се е наложило два от изтребителите да бъдат вдигнати, за да съпроводят руски военен самолет, прелитащ в близост до въздушното пространство на НАТО в Черно море.