Румъния изгражда мощна база на НАТО за 2,5 млрд. евро срещу руската агресия

500 американски военни пристигнаха в румънската база през февруари

 

Румъния ще похарчи 2,5 млрд. евро за модернизиране на военната база "Михаил Когълничану" в Черно море като противодействие срещу все по-агресивното присъствие на Русия в региона, пише британският "Таймс". Авиобазата "Михаил Когълничану" е разположена на около 200 километра източно от Букурещ. Тя ще бъде приведена в съответствие със стандартите на НАТО, като там ще могат да се настанят до 10 хиляди войници и изтребители от пето поколение Ф-35. Предвижда се това да бъде истински „мини-град“ за военните, в който ще има детски градини, спортни клубове и болница.

Базата вече се превърна в център на засилена активност на НАТО в Черно море, което пък се породи ново напрежение между Русия и Запада. След като Москва анексира Крим през 2014 г., Кремъл започна да увеличава морското си присъствие в Черно море, като използва базата в Севастопол за военноморски мисии в Сирия. Русия също така възпрепятства и корабоплаването в региона и миналата година залови три украински кораба в района на Керченския проток.

През февруари в авиобазата на Румъния пристигнаха 500 американски военнослужещи. Разположена е и ескадрила изтребители „Юрофайтър Тайфун“ на британските военновъздушни сили. От април миналата година тези самолети многократно са прехващали руски изтребители.

През 2016 САЩ изпратиха в същата военна база два изтребителя Ф-22, известни още като "Граблива птица". Почти е невъзможно те да бъдат засечени с радар. Тези изтребители са толкова усъвършенствани, че Конгресът на САЩ забрани на производителя им "Локхийд Мартин" да ги продава в чужбина. САЩ разположиха 12 такива самолета в британска база в Източна Англия.

Грузия, разположена на източното крайбрежие на Черно море, също е обезпокоена от агресивната политика на Русия. Тя не е член на Алианса, но участва във военните учения на НАТО. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви по време на посещение в Тбилиси през март, че Алиансът "подготвя" Грузия за присъединяване.

Украйна също участва в ученията на НАТО в този регион и развива своето взаимодействие със съюза от 2014 г.