НАТО призова Русия да сътрудничи на разследването за отравянето на  Алексей Навални

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът няма никакви съмнения за това, че руският опозиционер Алексей Навални е отровен с вещество от семейството "Новичок", за което се смята, че е разработено като оръжие от страна на Русия.

"Всяка употреба на химически оръжия е проява на тотално неуважение към човешкия живот и е неприемливо нарушение на международните норми и правила", заяви Столтенберг.

САЩ ще проведе военноморско учение в Черно море с участие на България

Шести Американски Флот със седалище в Неапол, Италия, който провежда пълния спектър от военноморски операции съобщи, че в Черно море ще се проведе съвместно учение с партньори на НАТО от региона. Ще бъдат включени военни моряци от Турция, Румъния, България, Украйна и Грузия.

САЩ се оттегля от договора „Открито небе” заради Русия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че страната му ще се оттегли от договора „Открито небе”, който позволява невъоръжени полети за наблюдение на движенията на военни части и мерките за ограничаване на въоръженията на подписалите го страни, предаде Ройтерс.

Договорът за установяване на режима „Открито небе” (ДОН) е подписан през 1992 г. в Хелзинки и влиза в сила през 2002 г. след ратифицирането му. Споразумението включва общо 35 държави, включително България, която го ратифицира през 1994 г.

Йенс Столтенберг поздрави българските военнослужещи за 6 май

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг поздрави българските военнослужещи по повод празника на 6 май.

Столтенберт каза, че високо се цени приносът на българската армия към мисии и операции на Алианса, както и факта, че разходите ни за отбрана са се увеличили, което допринася за общата сила на НАТО. Той изтъкна, че региона около Черно море е изключително важен не само за България, Турция и Румъния, но и за целия алианс. 

България е получила здравно оборудване от НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че стотици тонове здравно оборудване са пренесени с полети на алианса по целия свят.

България също е сред държавите, които са получили подкрепа от НАТО за борба срещу разпространението на COVID-19. Столтенберг отбеляза, че нашата страна, Литва, Полша и Румъния, са сред държавите, получили доставки на здравно оборудване с полети.

Русия и Китай са основна заплаха за световния ред

Днес в лондонския Институт за кралски услуги, министърът на отбраната на САЩ д-р Марк Т. Еспер призова европейските съюзници да се ангажират със световната безопасност, която по думите му е застрашена от китайската икономическа сила и руската агресия.

Маневрите "Защитник на Европа 2020" будят безпокойство в Русия

Вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг увери, че предстоящото голямото прехвърляне на американски и съюзнически войски в Източна Европа като част от военно учение през май не е насочено срещу Русия.

НАТО няма да разполага собствени ракети в Европа

Генералният секретар на НАТО Йeнc Cтoлтeнбeрг заяви, че Северноатлантическият алианс няма да отговори на Русия чрез разполагане на нови ракети в Европа.

"Що се отнася до ракетите 9M729, ние като отговор ще работим по системите за ПВО и ПРО, над конвенционалните оръжия, за засилване на състоянието на бойна готовност и за ускорена тревога в случай на изстрелвания", каза той пред ДПА. 

НАТО cтoи зaд CAЩ в конфликта с Иран

 

След извънредната среща на Посланиците на НАТО в Брюксел, гeнeрaлният ceкрeтaр нa Aлиaнca Йeнc Cтoлтeнбeрг разкри, че НAТO cтoи зaд CAЩ, кoитo ликвидирaхa ирaнcкия вoeнeн кoмaндир Кaceм Cюлeймaни в Бaгдaд и призова за деескалиране на напрежението.

Той посочи, че нов кoнфликт нямa дa e в ничий интeрec и Ирaн трябвa дa ce въздържa oт пo-нaтaтъшнo нacилиe и прoвoкaции.

Позицията на НАТО е, че Ирaн никoгa нe трябвa дa ce cдoбивa c ядрeни oръжия, каза oщe Cтoлтeнбeрг, цитирaн oт cвeтoвнитe aгeнции.

 

Извънредно заседение на НАТО в Брюксел

Извънредно заседение ще проведат посланиците на НАТО днес в централата в Брюксел, съобщават от БГНЕС. Поводът за това е ескалацията на напрежението в Близкия изток заради убийството на иранския генерал Солеймани. 

„Генералният секретар реши да свика срещата на посланиците на НАТО след консултации със съюзници", заяви служител на НАТО.

Вчера парламента в Ирак поиска прекратяване на мисията на чужди войски в страната.