САЩ доставят бронирани машини за 36 млн. долара на Черна гора

 

САЩ и Черна гора, която се присъедини към НАТО през 2017 г., приключват преговорите за най-голямото си двустранно военно споразумение. Това обяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео. „САЩ очакват с нетърпение да доставят леки тактически бронирани машини на стойност 36 милиона долара на нашия съюзник в НАТО, след като това споразумение бъде финализирано", обяви първият дипломат на Вашингтон.

Германската авиация приземена, само четвърт от изтребителите им летят

 

Германските военновъздушни сили са в най-ниската си точка на готовност, те не успяват да отговорят на минималните изисквания на НАТО. Германия не разполага с достатъчен брой годни самолети, а почти половината от немските пилоти нямат необходимите 180 летателни часа, каквито са стандартите на Алианса.

Пентагонът: Руската агресия по света удължава агонията на хората, НАТО се адаптира към заплахите

 

"Военната активност на Москва в Близкия Изток, във Венецуела и на други места по света удължава страданията на хората и осигурява подкрепа за автократичните режими". Това заяви на пресконференция в Брюксел изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ Марк Еспър. Той увери, че САЩ ще спазват договора за ракетите с малък и среден обсег до последната минута на неговото действие.

Тагове

НАТО даде на Русия срок до 2 август да се върне към ракетния договор

 

НАТО дава на Русия срок до 2 август да се върне към прилагането на договора за унищожаване на ракетите с малък и среден обсег. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг преди срещата на министрите на отбраната на страните от алианса. Тя ще се проведе в сряда и четвъртък. За следващата седмица пък е насрочено заседание на Съвета НАТО-Русия.

Тагове

Столтенберг: Чакаме Северна Македония в НАТО

 

Алиансът е готов да посрещне република Северна Македония като 30-ия член на НАТО. Това заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на среща с лидерите на страната. Той е придружен от 29 посланици на Северноатлантическия съвет.

Тагове

Британски депутати искат НАТО да реагира за руските ракети срещу Европа

 

Депутати от Комисията по отбрана на британския парламент настоява НАТО да отговори „по подходящ начин“ на разполагането на руски ракети с малък и среден обсег, които могат да бъдат заплаха за Западна Европа. Комисията в прав текст обвинява Русия за фактическото обезсилване на Договора за тези ракети, който фактически престана да действа след оттеглянето на САЩ и Русия.

Тагове

Майк Пенс: Поведението на Германия е недопустимо, Турция да избира

 

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс разкритикува остро съюзниците от Европа и специално Германия на форума за 70-а годишнина от основаването на НАТО във Вашингтон. Той заяви, че нивото на разходите за отбрана на Германия, както и сътрудничеството с Русия за газопровода "Северен поток-2" са "просто недопустими".