Йенс Столтенберг поздрави българските военнослужещи за 6 май

 Йенс Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг поздрави българските военнослужещи по повод празника на 6 май.

Столтенберт каза, че високо се цени приносът на българската армия към мисии и операции на Алианса, както и факта, че разходите ни за отбрана са се увеличили, което допринася за общата сила на НАТО. Той изтъкна, че региона около Черно море е изключително важен не само за България, Турция и Румъния, но и за целия алианс. 

Сигурността в черноморския регион е предизвикателство, след като видяхме последиците от агресивните действия на Русия, която незаконно анексира Крим и продължава да подкрепя сепаратистите в Източна Украйна. 

Той отдаде почит на всички български мъже и жени в униформа като изтъкна тяхната важна роля както в сигурността, така и в здравеопазването. 

"Военнослужещите в целия Алианс и в България имат ключова роля като подкрепят усилията на обществото в битката срещу кризата с коронавируса. Здравните служби са на фронтовата линия в битката, но военнослужещите им помагат с полеви болници, граничен контрол, дезинфекция на обществени места, както и с въздушен транспорт, с транспортирането на оборудване и т.н."

Той определи като предизвикателство успоредно със заплахите, свързани със сигурността да се решава и кризата с COVID-19, но подчерта, че основната отговорност на НАТО е да гарантира, че тази криза в здравеопазването няма да се превърне и в криза на сигурността.

Генералният секретар каза, че терористичните организации като "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, се опитват да се възползват от кризата с COVID-19, за да възобновят силите си и да укрепят позициите си. Това е опасно не само за хората в Ирак и Сирия, но и за хората в Европа, включително и в България. 

Друг проблем, с който трябва да се справят силите са кибер заплахите, дезинформацията и предизвикателствата, идващи от Русия. Затова по-голямото сътрудничество между военните комплекси и ресурсите на съюзниците е важно за бъдещето на НАТО.

Той каза, че вярва в многостранното сътрудничество и самият замисъл на НАТО е принципът на многостранност и това, че заедно сме по-силни.

Той подчерта силната ангажираност на САЩ към Алианса въпреки последиците, които пандемията от коронавирус нанася на американката икономика. САЩ увеличават военното си присъствие, провеждат учения, разполагат оборудване в Европа, това е доказателство и за силният им ангажимент към европейската сигурност.