САЩ се оттегля от договора „Открито небе” заради Русия

"Открито небе"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че страната му ще се оттегли от договора „Открито небе”, който позволява невъоръжени полети за наблюдение на движенията на военни части и мерките за ограничаване на въоръженията на подписалите го страни, предаде Ройтерс.

Договорът за установяване на режима „Открито небе” (ДОН) е подписан през 1992 г. в Хелзинки и влиза в сила през 2002 г. след ратифицирането му. Споразумението включва общо 35 държави, включително България, която го ратифицира през 1994 г.

Той се превръща в една от мерките за изграждане на доверие в Европа след Студената война, като дава право на участващите държави да летят над териториите една на друга, за да наблюдават военни действия в съответствие с договорените квоти на наблюдателни мисии.

Причината САЩ да се оттеглят от договора е Русия, която многократно нарушава квотите по споразумението.

По думите на говорителя на Пентагона Джонатан Хофман, Русия постоянно и явно нарушава задълженията си по договора и го прилага по начин, който заплашва САЩ и нейните партньори и съюзници. Само преди ден НАТО потвърди, че самолети на Румъния, България и Турция са били вдигнати във въздуха заради руска активност в близост до въздушното пространство на Алианса.

Американският държавен секретар Майк Помпео е изпратил официално уведомление към останалите 34 страни, подписали „Открито небе“, че страната му ще се оттегли след шест месеца, но може да преразгледа решението си при условие, че Русия поеме ангажимент за стриктното спазване на квотите по договора.

Президентът Тръмп също коментира, че администрацията му е готова на преговори с Москва, като отбеляза, че „в последно време сме в много добри отношения с Русия“. Неговите очаквания са между двете страни да бъде постигнато ново споразумение.

Русия потвърди, че е получила уведомление от САЩ за оттеглянето им от договора "Открито небе".

"Днес получихме дипломатическа нота от посолството на САЩ в Москва. В дипломатическата нота се отбелязва, че САЩ са взели решение да започнат необходимата процедура за изтегляне от договора", заяви заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.

Рябков също потвърди, че Русия е готова на диалога със САЩ за съхраняването на договора, но не и според поставените от САЩ правила. Той коментира, че те са „неприемливи, безпочвени и нелогични".

Заради заявката на САЩ за излизане от договора днес беше свикана спешна среща на ниво посланици в НАТО. Генералният секретар Йенс Столтенберг заяви след срещата, че „Русия от много години налага ограничения за полети, които не са в съответствие с Договора, включително ограничения за полети до Калининград и ограничения за полети до Русия в близост до нейните граници с Грузия." По думите му това това подкопава приноса към този важен Договор за сигурността и стабилността на евроатлантическия регион.

Най-добрият начин за запазване на предимствата на „Открито небе“ и за промяна на линията по оттеглянето на САЩ е в рамките на шест месеца Русия да се върне към спазване на споразуменията по договора.

Столтенберг заяви, че съюзниците от НАТО са ангажирани с това както в столиците, така и в ОССЕ във Виена.

"Отаваме отворени за диалог в Съвета НАТО-Русия за намаляване на риска и прозрачност. Продължаваме да се стремим към конструктивни отношения с Русия, когато действията на Русия позволяват това", завърши генералния секретар.