Руската ФСБ е организирала отравянето на Алексей Навални

Алексей Навални

Ново съвместно разследване на Белингкат и няколко медии разкрива доказателства, които според тях показват, че отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални през август е било извършено от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ).

Разследването цитира "голям обем доказателства под формата на данни от пътувания и комуникации". В него участват руският разследвайщ сайт Инсайдър, Шпигел и Си Ен Ен. Според публикацията, отравянето на известния критик на Кремъл е било подготвяно още от 2017 г.

"От началото на 2017 до август 2020 г. членове на таен отдел на ФСБ, специализиран в работата с отровни вещества, са следили Навални по време на пътуванията му из Русия, летели са заедно с него над 30 пъти и са направили най-малко два опита да го отровят преди операцията в Томск", съобщава Белингкат.

Навални в момента е в Германия, където се възстановява след като беше отровен с Новичок в Сибир в края на август.

Навални твърди, че президентът на Русия Владимир Путин е наредил отравянето му. Кремъл отрича да има нещо общо.

Белингкат е базирана във Великобритания група за разследвания на отворени данни. Те са идентифицирали трима служители на ФСБ от споменатия таен отдел, които са пътували заедно с Навални до Новосибирск и след това са го последвали до Томск, където той е бил отровен.

Тримата са били подкрепяни и надзиравани от "най-малко" петима други служители на ФСБ, някои от които също са пътували до Омск, където Навални е приет в болница след като се почувства зле.

Докладът посочва имената на Алексей Александров, Иван Осипов - и двамата лекари, и на Владимир Пиняев. Разследването не казва дали тримата са потърсени за коментари.

"Членовете на отдела са комуникирали помежду си по време на операцията, с рязко зачестяване на комуникацията точно преди отравянето, както и през нощта, когато Алексей Навални напуска хотела и се отправя към летището в Томск", се казва в разследването.

Навални се почувства зле малко след излитането за Москва. Екипажът прави принудително кацане в Омск, където 44-годишният опозиционер е настанен в болница, откъдето по-късно е преместен в Германия. Лекарите установиха, че е бил отровен с нервнопаралитично вещество.

Докладът на Белингкат излиза два дни след като британският вестник Таймс цитира западни разузнавателни източници, според които е направен втори опит за отравяне на Навални, малко преди да бъде транспортиран в Германия.

Разследващите казват, че анализ на метаданните от телефонната комуникация между 12 служители на ФСБ към Руския институт по криминалистика показва, че този отдел е действал като бутиков отряд за използване на химически оръжия, по подобие на управляваната от КГБ лаборатория в миналото, която е била описвана от избягали бивши съветски агенти.

ФСБ е наследник на КГБ, прочутата тайна полиция на комунистическия режим, която е закрита през 1991 г. при разпадането на Съветския съюз.

"Като анализирахме всички метаданни, съвпаденията в данните за полетите и изтекли по-рано бази данни, идентифицирахме поне 15 служители, които работят в тайния подотдел за отравяния на ФСБ към института по криминалистика. Поне 8 от тях - включително техният ръководител Станислав Макшалов, имат пряко участие в различните етапи на няколкото опита за отравяне на Алексей Навални", пише в доклада.

Членовете на т.нар. "отряд с отровите" са следели Навални поне от 16 януари 2017 г. - точно месец след като той обявява, че планира да участва в изборите за президент през 2018 г.

Служителите на ФСБ са използвали различни самоличности по време на полетите, често с едно име на отиване и с различно на връщане. Разследването разкрива 37 пътувания на членове на тайния отдел, които съвпадат с пътувания на Навални.

Европейският съюз и Великобритания замразиха активи и наложиха забрани за пътуване на шестима висши руски представители, за които се смята, че са отговорни за отравянето на Навални.

Използваната отрова срещу Навални е подобна на идентифицираната от британските власти при отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия през 2018 г. в Салисбъри, Англия.

С подобно на Новичок вещество беше отровен и българският бизнесмен Емилиян Гебрев през 2015 г. в София.

Източник: Свободна Европа