Според руски експерти Навални има диабет тип 1 и е изпаднал в диабетна кома

Алексадър Мураховски

Руският опозиционер Алексей Навални, вчера беше приет в тежко състояние в болница в сибирския град Омск. Той беше свален в безсъзнание от самолета на път за Москва.

Неговата говорителка Кира Ярмиш съобщи, че той се е почувствал зле по време на полета от сибирския град Томск за Москва и се е наложило извънредно приземяване в Омск.

В "Туитър" Ярмиш написа, че най-вероятно Навални е бил отровен с чай на летището, тъй като той не е приемал никаква друга храна или течност. 

Юриста на създаденият от Навални „Фонд за борба с корупцията“ Иван Жданов твърди, че служителка на пътната полиция е казала в негово присъствие, че в организма на опозиционера е открито вещество, което е опасно както за него, така и за хората около него и те трябва да носят защитни костюми.

Все още няма официална диагноза от лекарите в Омск и каква е причината за състоянието на Навални. Беше отказано и той да бъде транспортиран за лечение в Германия, въпреки всички извадени документи, разрешителни и изпратения самолет.

Пред журналисти, главният лекар на болницата Алексадър Мураховски заяви, че лекарски консилиум е стигнал до извода, че пациентът засега не може да бъде преместен от болницата в Омск за лечение в Германия, докато не се стабилизира изцяло. По думите му изследванията с цел да се постави диагноза на Навални ще траят още около две денонощия.

Руски медицински експерти вече коментират в медиите, че възможната причина за състоянието на Алексей Навални е диабетна кома или проблем с мозъчното кръвообръщение.

Според тях на база на лаболаторните изследвания може да се заключи, че Навални има диабет тип 1 и повишените нива на ацетон и захар, както и метаболитните промени в миокарда, са предизвикали диабетната кома. Това състояние може да бъде следствие на физическо натоварване, стрес или нервни преживявания.