Правителството на Борисов е остро критикувано от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейският парламент (ЕП) ще обсъди отново ситуацията в България следващата седмица. 

В официално съобщение групите на демократите и социалистите в ЕП подкрепиха исканията на протестиращите българи и изразиха тревога от случващото се в България, предаде bTV.

ЕС подкрепя протестиращите в Беларус, но не подкрепя протестиращите в България

Тази сряда в 12 ч. ще се проведе извънредна виртуална среща на европейските лидери, за да бъде обсъдена ситуацията в Беларус, това съобщи в Туитър председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

„Хората имат право да решават бъдещето си и свободно да избират своя лидер. Насилието срещу пртестиращите е неприемливо и не може да бъде позволено“, написа председателя на ЕС.

Успоредно с това Германия заплаши, че ще наложи по-широки санкции на Беларус.

Тиквата и каскетът-недвусмислени и категорични образи за ситуацията в България

Тиквата и каскетът са недвусмилени и категорични образи на това, което се случва в България, каза нидерландският карикатурист Мартен Волтеринк в ексклузивно интервю за "Хоризонт". По рано в интервю той признава, че не познава добре ситуацията в България, но е възмутен от случващото се.

Защо антикорупционните протести в България са от значение за ЕС

Европейските лидери проявяват най-малкото незаинтересованост към българските протести за истинска антикорупционна реформа и такова мълчание ще навреди на ЕС в дългосрочен план, пише Деница Йотова-координатор на африканската програма на Европейския съвет за външна политика, цитирана от Дневник.

Хиляди хора протестират по улиците на страната през последните седмици, подкрепени от сънародниците ни в чужбина, както и онлайн чрез петиции с искане за оставката на главния прокурор Иван Гешев и правителството, ръководено от премиера Бойко Борисов.

България е обхваната от най-тежките си политически сътресения от 2013 г.

България е обхваната от най-тежките си политически сътресения от 2013 г., довели до призиви правителството да подаде оставка, пише "Ню Йорк таймс".

Изтекли снимки на премиера в медиите. Полицейски обиски в президентството. Присвояване на обществен плаж от бизнес магнат. Депозиран вот на недоверие в правителството. И най-големите улични протести за седем години.

ЕС пуска България и Хърватия в чакалнята на еврозоната

Европейският съюз ще подкрепи Хърватия и България в механизма ERM-2, предварителен етап за приемане на еврото като национална валута в двете страни през следващите три години, са заявили четирима източници пред „Ройтерс“.

Този ход ще проправи пътя за първото разширяване на еврозоната след 2015 г., когато Литва се присъедини към валутния блок, който сега има 19 членове.

Бившият френски премиер Франсоа Фийон е осъден на 5 години затвор - назначил жена си на фиктивен пост

Днес бившият френски премиер Франсоа Фийон, за който се знае, че е в близки отношения с руския президент Владимир Путин, беше осъден на 5 години затвор (3 от тях условно) и глобен с 375 хиляди евро заради злоупотреба с обществени средства.

През 2016 год. избухва скандал след разкрития, че Фийон е злоупотребил със стотици хиляди евро обществени средства, след като е назначил съпругата си на фиктивен пост, като парламентарен защитник.

САЩ ще проведе военноморско учение в Черно море с участие на България

Шести Американски Флот със седалище в Неапол, Италия, който провежда пълния спектър от военноморски операции съобщи, че в Черно море ще се проведе съвместно учение с партньори на НАТО от региона. Ще бъдат включени военни моряци от Турция, Румъния, България, Украйна и Грузия.

Основният проблем в България са комунистите останали на власт, за да крадат от държавата

В интервю за Дойче Веле, чешкият предприемач Ян Скварил, който от 15 години работи в София разкрива какъв е основният проблем в България и защо страната ни е една от най-бедните икономики в ЕС.

„Основният проблем на България е, че след 1989 комунистите останаха на власт, за да крадат от държавата“, казва Скварил.

За разлика от Чехия, където с лустрация голяма част от комунистите и ченгетата от държавните институции са изгонени от властта, в България изцяло се запазват старите структури и политически фигури от комунизма в новата власт.