България получи подкрепа от Англия, САЩ и Канада за мерките срещу руския шпионаж

България получи подкрепа от Англия, САЩ и Канада във връзка с предприетите мерки срещу руския шпионаж в страната ни.

От посолството на Великобритания в София написаха във "Фейсбук" , че подкрепят същестуващата проактивна позиция на България за противодействие на чужди зловредни действия, които подкопават суверенитета на страната и следят с интерес изявленията на българския главен прокурор, както и информацията, предоставена от Министъра на външните работи на Република България, във връзка с допълнителните факти за руския шпионаж на българска  територията.

България гони още двама руски шпиони

Българското външно министерство отново взе решение да изгони от страната двама руски сътрудници - дипломат от посолството и служител на търговското представителство.

Днес е била връчена нота на руския посланик в България за обявяване на двамата руски представители за "персона нон грата" и са помолени в срок от 48 часа да напуснат страната.

България най-корумпираната страна в ЕС

 

България затвърди последното си място в ЕС като най-корумпирана държава, това сочат данните на международната неправителствена организация "Трансперънси интернешънъл", която публикува Индекса за възприемане на корупцията за 2019г. в 180 държави.

Българската стопанска камара против идеята за мораториум върху вноса на отпадъци

Нови количества незаконен боклук внесен от Италия е бил открит на пристанище Варна-Запад.
Според подадените документи в контейнерите е трябвало да има само отпадъци от пластмаса и каучук, но още при първоначалния оглед било установено, че в пратката има текстил, стъкло и дърво.

На фона на всички легални и нелегални, вносни боклуци зариващи безконтролно страната ни и изправящи ни пред екологична катастрофа, очаквано гражданското общество остава апатично и примирено.

ЕП с резолюция срещу Полша и Унгария-нарушават основополагащи ценности на ЕС

Евродепутатите са на мнение, че състоянието на правовата държава в Полша и Унгария се е влошило.

Бивш лидер на Демократическата партия на Молдова в "черния списък" на САЩ 

Молдовския олигарх Влад Плахотнюк има забрана да влиза в Съединените американски щати заради участието му в корупционни афери, предадоха от АFP.

САЩ са против втората линия на газопровода "Турски поток"

 

Заместник държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл заяви в интервю за БНР, че САЩ са против втората линия на газопровода "Турски поток". Тя е предназначена да доставя газ за Югоизточна Европа през България и се разглежда като геостратегически проект на Русия.

Руската газ ще се доставя в България само през "Турски поток"

 

Украйна е спряла транзита на газ към Турция и България след пускането на газопровода "Турски поток". 

На брифинг генералният директор на оператора на газопреносната система на Украйна Серхий Макогон заяви, че заявленията, които получава Украйна са за Румъния и Молдова.

"Що се отнася до Турски поток, мога да потвърдя, че доставките за България и Турция през Украйна вече не се извършват, каза Макогон, цитиран от "Укринформ".

След стартирането на газопровода "Турски поток" всички количества газ от Русия за България ще бъдат доставяни през Турция.

Газовата камера България и историята на един боклук

 

В края на миналата година италианските власти разкриха мащабна схема на калабрийската мафия Ндрангета, при която огромни количества на италиански боклук се транспортира за България. 

През първата половина на декември карабинерите от Милано задържаха незаконен товар от 815 тона боклуци, предназначени за нашата страна.

При разследването властите в Италия арестували над 300 мафиоти, включително и една българка, съобщиха от NOVA като се позоваха на източници от полицията.

Сурова, весела година!

 

Според премиера Бойко Борисов изпращаме добра година, а неотдавна на церемонията по награждаването на "Мистър и Мисис Икономика" той отбелязя, че през последните 10 години България върви все нагоре. Като доказателство Премиерът цитира данни от Световната банка, според които България отбелязва сериозен ръст.

Тенденцията за разтеж изглежда ще продължи и през новата година.

От първи януари се увеличава цената на водата в почти цялата страна.