САЩ ще проведе военноморско учение в Черно море с участие на България

 "Портър"

Шести Американски Флот със седалище в Неапол, Италия, който провежда пълния спектър от военноморски операции съобщи, че в Черно море ще се проведе съвместно учение с партньори на НАТО от региона. Ще бъдат включени военни моряци от Турция, Румъния, България, Украйна и Грузия.

За целта на учението американският разрушител "Портър" от клас "Арли Бърк" се е насочил към Черно море. Корабът ще влезе в Черно море за трети път тази година. На 13 април "Портър" проведе съвместно учение с Румъния. След напускането на Черно море "Портър", заедно с "Рузвелт" работиха с италианския флот в Средиземноморието и с френския флот в Атлантическия океан.

Преди това корабите "Доналд Кук", "Портър" и "Кент" са завършили двустранно военноморско учение за противодействие на подводници в Норвежко море, а по рано в подобен курс във Великобритания.

През последния месец ВМС на САЩ, са разположени на предна линия - в Европа и оперират с държави партньори в европейските морета. Това ще повиши нивото на взаимодействие между военноморските сили на САЩ и на тези страни, посочва пресслужбата на Шести американски флот.