ЕС пуска България и Хърватия в чакалнята на еврозоната

Европейският съюз ще подкрепи Хърватия и България в механизма ERM-2, предварителен етап за приемане на еврото като национална валута в двете страни през следващите три години, са заявили четирима източници пред „Ройтерс“.

Този ход ще проправи пътя за първото разширяване на еврозоната след 2015 г., когато Литва се присъедини към валутния блок, който сега има 19 членове.

Бившият френски премиер Франсоа Фийон е осъден на 5 години затвор - назначил жена си на фиктивен пост

Днес бившият френски премиер Франсоа Фийон, за който се знае, че е в близки отношения с руския президент Владимир Путин, беше осъден на 5 години затвор (3 от тях условно) и глобен с 375 хиляди евро заради злоупотреба с обществени средства.

През 2016 год. избухва скандал след разкрития, че Фийон е злоупотребил със стотици хиляди евро обществени средства, след като е назначил съпругата си на фиктивен пост, като парламентарен защитник.

САЩ ще проведе военноморско учение в Черно море с участие на България

Шести Американски Флот със седалище в Неапол, Италия, който провежда пълния спектър от военноморски операции съобщи, че в Черно море ще се проведе съвместно учение с партньори на НАТО от региона. Ще бъдат включени военни моряци от Турция, Румъния, България, Украйна и Грузия.

Основният проблем в България са комунистите останали на власт, за да крадат от държавата

В интервю за Дойче Веле, чешкият предприемач Ян Скварил, който от 15 години работи в София разкрива какъв е основният проблем в България и защо страната ни е една от най-бедните икономики в ЕС.

„Основният проблем на България е, че след 1989 комунистите останаха на власт, за да крадат от държавата“, казва Скварил.

За разлика от Чехия, където с лустрация голяма част от комунистите и ченгетата от държавните институции са изгонени от властта, в България изцяло се запазват старите структури и политически фигури от комунизма в новата власт.

Йенс Столтенберг поздрави българските военнослужещи за 6 май

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг поздрави българските военнослужещи по повод празника на 6 май.

Столтенберт каза, че високо се цени приносът на българската армия към мисии и операции на Алианса, както и факта, че разходите ни за отбрана са се увеличили, което допринася за общата сила на НАТО. Той изтъкна, че региона около Черно море е изключително важен не само за България, Турция и Румъния, но и за целия алианс. 

В Чехия демонтират руски монументи. В България ги пазят със закон

За разлика от Чехия, които демонтираха паметник на съветската армия в Прага, в България този въпрос не стои. Тук влиянието на Русия е доста силно и опитите на будни граждани, които в знак на протест периодично обливат с боя руските монументи се наказват с арест и солени глоби.

България определя хибридните атаки като заплаха, но не ги свързва с Русия

Правителството прие доклад за състоянието на отбраната, който предстои да бъде разгледан и от парламента.

В него ЕС и НАТО се разглеждат като основен генератор на стабилност и положително влияние върху глобалната сигурност.

Като основна заплаха за националната сигурност, правителството определя хибридните атаки, насочени главно към разколебаване на общественото доверие към колективната отбрана и провежданите учения на НАТО в Черноморския регион, както и срещу засиленото и адаптираното предно присъствие на Алианса на Източния фланг.

ЕК одобри за България субсидия в размер 1.5 милиарда лева по мярката 60/40

Мярката  60/40, която България обяви  в помощ на бизнеса, за запазване на работните места, ще се субсидира от ЕС. Страната ни ще получи  1.5 милиарда лева (770 млн. евро),  за да бъде запазена заетостта в секторите, които са най-силно засегнати от мерките за изолация наложени заради пандемията от коронавируса, това се казва в съобщение от пресслужбата на Европейската комисия.

България е получила здравно оборудване от НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че стотици тонове здравно оборудване са пренесени с полети на алианса по целия свят.

България също е сред държавите, които са получили подкрепа от НАТО за борба срещу разпространението на COVID-19. Столтенберг отбеляза, че нашата страна, Литва, Полша и Румъния, са сред държавите, получили доставки на здравно оборудване с полети.