Правителството на Борисов е остро критикувано от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейският парламент (ЕП) ще обсъди отново ситуацията в България следващата седмица. 

В официално съобщение групите на демократите и социалистите в ЕП подкрепиха исканията на протестиращите българи и изразиха тревога от случващото се в България, предаде bTV.

„Социалистите и демократите в ЕП следим развитието на политическата криза в България с голяма тревога и изразяваме своята солидарност с протестиращите и настояването им за честни избори и поддържането на принципите на правова държава. Предвид това Групата на СиД ще предложи пленарен дебат в Парламента“, се казва в съобщението.

Лидерът на групата Ираче Гарисия в свое официално становище заяви, че „гражданите са изгубили доверие в правителството и в ключови държавни институции. Непропорционалната употреба на насилие срещу протестиращите няма да доведе до повишено доверие към управляващата коалиция, а по-скоро до обратното“.

„Управляващата партия нито разбира, нито уважава работата на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права в ЕП, която миналата седмица фокусира своето внимание върху последните събития в България. Това се превърна в голям проблем, който следва да адресираме на пленарна сесия – за благото на българските граждани“, каза още Гарсия и допълни, че е недопустимо подобни неща да се случват в страна-членка на ЕС.