Бившият френски премиер Франсоа Фийон е осъден на 5 години затвор - назначил жена си на фиктивен пост

Франсоа Фийон

Днес бившият френски премиер Франсоа Фийон, за който се знае, че е в близки отношения с руския президент Владимир Путин, беше осъден на 5 години затвор (3 от тях условно) и глобен с 375 хиляди евро заради злоупотреба с обществени средства.

През 2016 год. избухва скандал след разкрития, че Фийон е злоупотребил със стотици хиляди евро обществени средства, след като е назначил съпругата си на фиктивен пост, като парламентарен защитник.

Доказано е, че позицията е била безполезна и заплащането, което е получавала не е съответствало на свършената работа. Съпругата на Фаийон също е осъдена за съучастие в злоупотреби и прикриването им и получава 3-годишна условна присъда лишаване от свобода и същата глоба.

Франсоа Фийон е министър-председател на Франция през 2007 – 2012 г. при управлението на президента Никола Саркози. Фийон печели вътрешнопартийните избори на „Републиканците“ през 2016 г. (побеждавайки Ален Жюпе) за кандидатура за президент на Франция на редовните избори през април 2017, но скандала му проваля шанса да се бори с Макрон за поста президент на Франция.

Това събитие ни касае до толкова, че да можем да направим паралел с това каква огромна пропаст ни разделя от тази европейска страна, в която сме в един съюз и уж изповядваме едни и същи ценности. Страна, в която за разлика от България има правосъдие, има независим съд, има морал, етика и ценности, които се защитават. В тази европейска страна, както и във всички останали поста министър-председател не ти дава право да злоупотребяваш с власт и обществени средства.

В България най-малкото „престъпление“ в средата на властимащите е да назначат жена си и всичките си роднини на високоплатени позиции, повечето безполезни за обществото. В България най-успешния и печеливш бизнес е този в обкръжението на властта, формулата е колкото по-висока политическа позиция, толкова по-доходоносен бизнес и това у нас не е конфликт на интереси.

Имаме закони, имаме правила, които не касаят хората с власт и пари. Имаме министър-председател, който сам решава дали да управлява демократично или тоталитарно в зависимост от това колко дисциплинирано се държи населението. Той решава всичко, нашите пари в бюджета на страната са негови-той прави и той плаща, а от нас се иска само да сме благодарни и дисциплинирани.

Франция и България - две страни в една общност, но във Франция един министър-председател е в затвора защото е назначил съпругата си на фиктивен пост, а в България един министър-председател...“си пърпори като трактор напред защото е прост“.