Българският съд понякога ни изненадва

Елена Мицева

Съдия Надя Бакалова от Софийския районен съд по време на заседанието по мярката за неотклонение на задържания за хулиганство на блокадата пред румънското посолство Георги Георгиев, обяви Елена Мицева за провокатор.

Георгиев е обвинен за хулиганство заради счупените стъкла на колата на Мицева. За нея съдът се произнесе, че е поставила хората в безалтернативна ситуация, врязвайки се с колата си в тълпата на протеста. Тя сама е изложила на риск собствените си две деца, пътували с нея.

На 17 август вечерта протестиращи за оставката на правителството и главния прокурор блокираха кръстовището пред румънското посолство. Те затвориха платната за преминаване, като са пропускани само линейки. Автомобилите, които в момента на блокадата са се оказали в средата на кръстовището също са пропуснати, след което останалите са правели обратен завой и са използвали обходен маршрут. 

На блокиранато кръстовище пристига и Елена Мицева. Вместо да направи обратен завой тя се врязва с автомобила си  в тълпата, опитвайки се да ги сплаши и по този начин да и направят път да премине.

Свидетели твърдят, че тя е псувала протестиращите и е размахвала среден пръст.

Заедно с нея в колата пътуват нейният съпруг и двете им деца. 

В отговор на действията и протестиращите изпочупиха стъклата на нейния автомобил.