ЕС подкрепя протестиращите в Беларус, но не подкрепя протестиращите в България

Побои на протест

Тази сряда в 12 ч. ще се проведе извънредна виртуална среща на европейските лидери, за да бъде обсъдена ситуацията в Беларус, това съобщи в Туитър председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

„Хората имат право да решават бъдещето си и свободно да избират своя лидер. Насилието срещу пртестиращите е неприемливо и не може да бъде позволено“, написа председателя на ЕС.

Успоредно с това Германия заплаши, че ще наложи по-широки санкции на Беларус.

Похвално е, че ЕС взима отношение относно събитията в Беларус, където очевидно има диктатура, полицейски произвол и насилие срещу протестиращи хора. 

Неразбираемо е защо ЕС няма отношение за ситуацията в България, която на всичко отгоре е и членка на съюза. Повече от месец българите протестират в цялата страна и чужбина, на един от протестите в София също беше упражнен полицейски произвол и няколко протестиращи бяха настанени в болница, в следствие на нанесеният им побой от служителите на реда, но ЕС мълчи. Германия също.

ЕС не вижда, че българите са основно черноработниците на европейската борса и България е най-бедната страна в съюза, по-бедна и от някои европейски държави извън него. ЕС не знае, че в България от години няма реформи и корупцията е всеобхватна и продължава да налива пари в т.н. българска икономика. Лидерите на ЕС нямат проблем да наричат свой партньор субекта Борисов, който се хвали, че с простотията си ги „е*е с двеста“ и незнайно как въпреки мизерния живот в България той печели изборите трети пореден мандат...

ЕС има позиция за обстановката в Беларус и тя е, че „хората имат право да решават бъдещето си, а  насилието срещу пртестиращите е неприемливо и не може да бъде позволено“. ЕС подкрепят беларусите, които са извън съюза и искат нови избори защото не вярват и не могат да приемат „официалните“ резултати. 

Българите искат същото - достоен живот, нови избори организирани от служебен кабинет, който не е зависим от досегашния дългогодишен и несменяем управник – Борисов. Българите, граждани на ЕС, които внасят европейските такси, работят най-мръсната и ниско платена работа в съюза се борят за своите права, но председателят на Европейския съвет Шарл Мишел мълчи. Германия също мълчи...а това мълчание е негласна подкрепа за статуквото.