САЩ ще реагира на случващото се в Беларус

Майк Помпео

Американският държавен секретар Майк Помпео е на петдневна европейска обиколка, в която ще посети Полша, Австрия и Словения.

По време на своето посещение в Прага  Майк Помпео коментира обстановката в Беларус, като каза, че САЩ следи развитието на кризата в бившата съветска република и ще реагира на случващото се. Той заяви, че все още няма решение какви конкретни действия ще бъдат предприети, но те ще бъдат обсъдени с европейските партньори на САЩ. Помпео подчерта, че Вашингтон иска „добър изход от кризата за беларуския народ".

След проведените президентси избори в Беларус с голяма преднина, за шести пореден мандат спечели Александър Лукашенко. Този резултат отприщи вълна на масови протести в страната, като протестиращите бяха атакувани със сълзотворен газ и шокови гранати от полицейски спецчасти. Сблъсъците продължават, има масови арести и насилие, а опозиционната кандидатка за президент Святлана Циханауска беше принудена да напусне страната.

На въпроса дали ситуацията в Беларус ще повлияе на бъдещите отношения между Вашингтон и Минск, включително обещаната доставка на петрол от САЩ, държавният секретар заяви:

„Ще трябва да работим над това... Бяхме изключително притеснени от случващото се на изборите и дълбоко разочаровани, че те не бяха проведени по-свободно и по-справедливо.“