Майк Помпео: Крим е Украйна

Украйна

Шест години след незаконната анексия на Крим, от Вашингтон заявиха, че санкциите срещу Русия няма да бъдат отменени, докато Крим не бъде върнат.

САЩ няма да признаят Крим като част от Руската федерация и ще продължат да подкрепят украинското правителство, се казва в изявление на държавния департамент.

"Шест години след анексията на Крим Руската федерация продължава да разчита на лъжи и дезинформация в опит да легитимира нелегитимни действия. Тези нейни усилия са обречени на неуспех. Светът никога няма да забрави безсмисленото нашествие на Русия в Украйна", се казва в съобщението.

САЩ осъждат незаконните действия на Русия в Крим, както и продължаващата агресия срещу Украйна, включително в Донбас. В изявлението се подчертава, че това е заплаха за сигурността на световната общност.

"Руските окупационни власти продължават с посегателствата срещу правата на човека и основните свободи, като брутално потискат критиките от страна на гражданското общество и медиите и ограничават религиозната свобода".

„Крим е Украйна“, написа държавният секретар на САЩ Майк Помпео в нощта срещу четвъртък в Twitter.