САЩ засилват влиянието си в Румъния

Двете страни ще си сътрудничат в проекти за АЕЦ Черна вода, за разлика от България където бяха купени руски реактори и основния инвеститор е руската "Атомстройекспорт".  Съединените Щати също таке се включват и в други стратегически проекти в северната ни съседка.

Тагове

Ще могат ли САЩ и Германия да се разберат относно Китай

„Можете ли да се доверите на американското ръководство? Възможно ли е Китай да е по-надежден партньор от САЩ? "

Турско издание: „САЩ и кипърските гърци с договорка срещу Русия“ 

Решението на САЩ да отмени временно оръжейното ембарго за Кипър, беше широко коментирано в турските медии.

Водещи турски всекидневници остро критикуват тази стъпка на Тръмп, обвинявайки го, че за пореден път „забива нож в гърба на Турция“, вдигайки оръжейното ембарго спрямо гръцката част на Кипър.

Според „Дирлиш постасъ“ Източното Средиземноморие е сцена на мръсни съюзи, където редица сили се борят да сложат ръка на морските природни ресурси. 

САЩ ще отмени оръжейното ембарго за Кипър

Държавният секретар Майк Помпео заяви, че САЩ ще отменят 33-годишното оръжейно ембарго за Кипър, както и, че ще засилят сътрудничеството си с Никозия в областта на сигурността, предаде „Ройтерс“.

„Ще се откажем от ограниченията за продажба на отбранителни артикули и услуги на Република Кипър за следващата фискална година“, написа в „Туитър“ Помпео като подчерта, че те са ключов партньор за САЩ в Източното Средиземноморие.

След Huawei САЩ забранява WeChat и TikTok

Президентът на САЩ Доналд Тръмп спря със заповед китайските приложения WeChat и TikTok. Заповедта ще влезе в сила след 45 дни. Тя забранява транзакциите между потребители в чат приложението WeChat, както и цялата дейност на TikTok, приложение за споделяне на кратки видеа, в наредбата двете приложения са наречени "огромни заплахи" за страната.

Германия опасно близо до Русия и Китай

"Германия е на фронтовата линия на руските и китайските хибридни действия за намеса и влияние в Европа", пише в статия на Кралския институт за обединени услуги (RUSI).

България е обхваната от най-тежките си политически сътресения от 2013 г.

България е обхваната от най-тежките си политически сътресения от 2013 г., довели до призиви правителството да подаде оставка, пише "Ню Йорк таймс".

Изтекли снимки на премиера в медиите. Полицейски обиски в президентството. Присвояване на обществен плаж от бизнес магнат. Депозиран вот на недоверие в правителството. И най-големите улични протести за седем години.

САЩ налага допълнителни мита за френски стоки заради френския дигитален данък

САЩ ще обложат с допълнителни мита стоки идващи от Франция за 1.3 млрд. долара. С 25 процента ще се увеличат митата за вноса на френска козметика и дамски чанти, обяви кабинетът на постоянния търговски представител на САЩ.

Този ход от страна на САЩ е в следствие на разследване направено от американските власти, при което е установено, че въведения френски дигитален данък дискриминира щатски високотехнологични компании като "Гугъл", "Фейсбук" и "Епъл.

Американците остават дълбоко подозрителни към Русия

Aмериканската общественост остава дълбоко подозрителна към Русия, това показва националното проучване на общественото мнение, проведено в понеделник и вторник по повод на информацията, че Русия е плащала на свързани с талибаните бойци, под форма на предлагани бонуси, за да атакуват и убиват американските войници в региона.

"Ню Йорк Таймс" и "Вашингтон Поуст" писаха по въпроса и съобщиха, че има информация, че няколко американски войници са загинали в резултат на тези действия на Русия.