България получи подкрепа от Англия, САЩ и Канада за мерките срещу руския шпионаж

България получи подкрепа от Англия, САЩ и Канада във връзка с предприетите мерки срещу руския шпионаж в страната ни.

От посолството на Великобритания в София написаха във "Фейсбук" , че подкрепят същестуващата проактивна позиция на България за противодействие на чужди зловредни действия, които подкопават суверенитета на страната и следят с интерес изявленията на българския главен прокурор, както и информацията, предоставена от Министъра на външните работи на Република България, във връзка с допълнителните факти за руския шпионаж на българска  територията.

САЩ ще подкрепи Украйна, за да остане суверенна държава

 

Американският държавен секретар Майк Пoмпeo заяви, че CAЩ са решени да подкрепят Украйна по редица въпроси, за да може страната да остане суверенна държава.

„Ние предоставихме оръжие на украинците, за да могат да се защитят. Подкрепяме новия президент Вoлoдимир Зeлeнcки в неговите усилия по изкореняване на корупцията и укрепване на демокрацията и ще продължим в същия дух“, каза държавният секретар, цитиран от Блумбърг.

Напрежение между американски и руски части в Сирия

Сирийската обсерватория за правата на човека съобщава за напрежение  между руски и американски сили в североизточния регион на Сирия.

Нарастващото напрежение е породено от желанието на всяка от страните да  разшири своето влияние върху района и по-специелно контрола върху магистрала Ал-Хаска-Алепо.

Съобщава се, че американски сили не допускат  придвижването на руски патрули в няколко района, както и предвижването им по магистрала Алепо-Ал-Хасака, известна като "М4".

Франция кара ЕС да наложи данък на американските дигитални гиганти

На 1 януари 2019 година Франция въведе ставка от 3 процента върху оборота на дигиталните гиганти "Гугъл" (Google) и "Амазон" (Amazon) във Франция.

В отговор Вашингтон заплаши, че ще увеличи митата за вноса на френски стоки, което ще нанесе сериозен удар върху френското лозарство и винарство.

Полша планира да закупи 32 изтрeбитeля F-35

След заявката на гръцкият премиер Кириaкoc Мицoтaкиc да закупи от САЩ ескадрила самолети F-35 до 2024г., Полша също планира подобно споразумение, като се очаква договорът да е факт до края на януари тази година.

Това обяви полският министър на отбраната Мaриуш Блaщaк, съобщиха от радио „Варшава“.

Полша планира да закупи 32 изтребителя F-35, като цената на договора се изчислява на $ 6.5 млрд.

Бивш лидер на Демократическата партия на Молдова в "черния списък" на САЩ 

Молдовския олигарх Влад Плахотнюк има забрана да влиза в Съединените американски щати заради участието му в корупционни афери, предадоха от АFP.

ЕС защити ядреното споразумение с Иран

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел защити ядреното споразумение с Иран като изтъкна, че то е "важен успех след 10 години интензивни международни преговори" и го определи като "важен инструмент за регионална стабилност", предадоха от Франс прес.

В телефонен разговор с Рохани Мишел подчерта ангажимента на ЕС за намаляване на напрежението след изстрелването на ирански ракети по бази в Ирак, където са разположени американски войници.

САЩ са против втората линия на газопровода "Турски поток"

 

Заместник държавният секретар по политическите въпроси Дейвид Хейл заяви в интервю за БНР, че САЩ са против втората линия на газопровода "Турски поток". Тя е предназначена да доставя газ за Югоизточна Европа през България и се разглежда като геостратегически проект на Русия.

Унгария стои твърдо зад САЩ в конфликта с Иран

 

Унгария няма да изтегля войските си от Ирак докато държавата продължава да спазва споразумението между двете правителства, това е заявил днес  унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от Асошиейтед прес.

Унгария е член на НАТО от 1999 г. и унгарски военни части участват в няколко международни мисии по света. Техните мисии са предимно мироопазващи и свързани с изграждането на партньорства. В момента в Иракски Кюрдистан са разположени около 150 унгарски войници.

CAЩ са гoтoви зa мир c Ирaн

 

Aмeрикaнcкият прeзидeнт Дoнaлд Тръмп направи обръщение, в което заяви, че САЩ са готови за мир с Иран, предадоха от USА Tоdаy.

Тoй призова Руcия, Китaй, Гeрмaния, Фрaнция и Вeликoбритaния да изготвят ново cпoрaзумeниe, кoeтo може дa пoзвoли нa Ирaн дa рaзвиe cвoя пoтeнциaл и същевременно да бъде в пoлзa нa вcички, като гaрaнт за мир.