САЩ може да обявят Русия за държава-спонсор на тероризма

 

Комисията по външните работи в американския Сенат одобри пакет от законопроекти, налагащи по-строги санкции срещу Русия, съобщават информационните агенции. Под удара на ограниченията попада пазарът на държавни облигации, строителството на тръбопроводи и възможността за квалифициране на Русия като държава-спонсор на тероризма заради подкрепата за въоръжените сепаратисти в Източна Украйна. Предстои одобрените от комисията текстове да бъдат разгледани от пълния състав на Сената.

Тръмп към Лавров: Не се месете в американските избори

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди руския външен министър Сергей Лавров да не се месят в американските избори. Тръмп също така призова Москва за разреши конфликта с Украйна, се казва в съобщение на Белия дом след срещата на двамата в Белия дом. Тръмп поиска съдействие от Русия, за да бъдат пресечени опитите на Иран да развие ядрената си програма и да се сдобие с ядрено оръжие, както и да бъде гарантирано освобождаването на Северна Корея от ядрени оръжия.

Борисов се качи на американски самолетоносач

 

Премиерът Бойко Борисов се качи на американския самолетоносач „Хари С. Труман”, съобщават от правителствената пресслужба. Заедно с него на борда бяха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов и командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков. С делегацията бе и американският посланик в София Херо Мустафа.

Франция, Германия и Великобритания обвиняват Иран пред ООН в разработки на балистични ядрени ракети

 

Франция, Германия и Великобритания обвиниха Иран в разработки на балистични ракети с ядрена способност. Те призоваха с писмо генералния секретар на световната организация Антонио Гутерес да обяви в следващия си доклад, че дейността на Ислямската република е несъвместима с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за одобряване на ядрената сделка с Иран.

Майк Помпео: Европа да не поема рискове с китайски фирми за 5G мрежата

 

Министрите по телекомуникациите в страните-членки на ЕС, се събират в Брюксел, за да обсъждат сигурността на новоизграждащите се безжични мрежи от пето поколение (5G). Техните решения могат да имат дългосрочен ефект върху способността на европейските страни да защитят личната неприкосновеност на своите граждани и в крайна сметка - да защитят своите свободи, пише в специално обръщение държавният секретар на САЩ Майк Помпео.