Украйна: Русия умишлено бави срещата на Нормандската четворка

 

Русия умишлено отлага срещата на нормандската четворка, която търси решение на конфликта в Източна Украйна. Това заяви на 14-часов брифинг маратон украинският президент Володимир Зеленски.

Украйна на протест срещу статута на Донецк и Луганск по немската формула „Щайнмайер“

 

Стотици украинци се събраха на емблематичния Площад на независимостта на протест срещу съгласието на  Украйна да приеме "формулата на Щайнмайер" за специалния статут на контролираните от проруските сепаратисти Донецк и Луганск.

Гаф: БНТ лиши Украйна от Крим

 

Сериозен политически гаф допусна Българската национална телевизия в новините на 18 септември. По време на репортаж за стрелба в Киев бе излъчена карта на Украйна, но без полуостров Крим. Гафът предизвика остра реакция от страна на посолството на Украйна в България, което разпространи днес във Фейсбук профила си писмо до генералния директор на телевизията Емил Кошлуков. В него се настоява за опровержение и се припомня официалната позиция на България за незаконното анексиране на полуострова от Русия.

Киев и Москва си размениха по 35 арестанти

 

Украйна и Русия си размениха по 35 задържани, като финализираха преговорите, за които се говори още от август. Самолетите с арестантите от двете страни вече са кацнали в Киев и Москва, потвърждават официалните власти.  Сред затворниците, върнати в Украйна, е режисьорът Олег Сенцов, осъден на 20 години в колония със строг режим по обвинение, че е подготвял терористични актове в анексирания от Русия Крим.

Полша и САЩ договориха хъб за втечнен газ, който ще снабдява и Украйна

 

САЩ и Полша договориха превръщането на страната в център за разпределение на норвежки и американски газ, както и бази за разполагане на допълнителни около 1000 американски военни на Пентагона заради заплахата от Русия. В разговорите участва вицепрезидентът Майк Пейнс вместо Тръмп, който отмени посещението си в Полша и остана в САЩ заради урагана, който връхлетя страната.  

Макрон: Без Русия в Г-8, докато не се реши кризата в Украйна

 

Връщането на Русия в групата на страните от Г-7 без разрешаване на кризата в Украйна ще бъде „стратегическа грешка“ и проява на „слабост“. Това заяви президентът на Франция Еманюел Макрон. Изявлението му е няколко дни след срещата му с Владимир Путин. „Това ще бъде стратегическа грешка за нас и благославяне на тези времена на безнаказаност“, каза Макрон. Според него групата на най-развитите страни трябва да постави на Москва определени условия за връщането на Русия в Г-7.

Украйна задържа руски танкер заради инцидента в Керченския проток

Украйна задържа руски петролен танкер, участвал в инцидента в Керченския проток през ноември миналата година. Това съобщи Службата за сигурност на Украйна (СБУ).