САЩ ще подкрепи Украйна, за да остане суверенна държава

 

Американският държавен секретар Майк Пoмпeo заяви, че CAЩ са решени да подкрепят Украйна по редица въпроси, за да може страната да остане суверенна държава.

„Ние предоставихме оръжие на украинците, за да могат да се защитят. Подкрепяме новия президент Вoлoдимир Зeлeнcки в неговите усилия по изкореняване на корупцията и укрепване на демокрацията и ще продължим в същия дух“, каза държавният секретар, цитиран от Блумбърг.

Украйна очаква да се разбере с Иран цивилизовано

 

Украинският посланик в САЩ Владимир Елченко заяви пред журналисти във Вашингтон, че се надява да не се налага Украйна да търси съдействие от международните съдебни институции по казуса със сваления в Иран украински самолет.

Иран призна за сваления украински самолет

 

Иран призна, че катастрофата с украинския самолет в Техеран е причинена от човешка грешка. В изявление иранските власти съобщиха, че въоръжените сили на страната непреднамерено са свалили самолета, който е прелетял в чувствителна зона, принадлежаща на Иранската революционна гвардия.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зари написа в twitter днес:

Руската газ ще се доставя в България само през "Турски поток"

 

Украйна е спряла транзита на газ към Турция и България след пускането на газопровода "Турски поток". 

На брифинг генералният директор на оператора на газопреносната система на Украйна Серхий Макогон заяви, че заявленията, които получава Украйна са за Румъния и Молдова.

"Що се отнася до Турски поток, мога да потвърдя, че доставките за България и Турция през Украйна вече не се извършват, каза Макогон, цитиран от "Укринформ".

След стартирането на газопровода "Турски поток" всички количества газ от Русия за България ще бъдат доставяни през Турция.

НАТО към Макрон: Не изоставяйте Украйна на срещата с Путин

 

Съюзниците от НАТО предупредиха френския президент Еманюел Макрон да не смекчава подкрепата си за Киев на срещата с руския президент Владимир Путин в Елисейския дворец. Там се провеждат разговори с участиета на украинския президент Валодимир Зеленски, Путин и германския канцлер Ангела Меркел. Това пише американско издание Washington Examiner, цитирано от Фокус.

Хиляди на протест в Киев срещу „капитулацията“ пред Москва

 

Хиляди украинци протестираха в центъра на Киев срещу сближаването с Москва и "капитулация" пред Русия, предават информационните агенции. Демонстрацията се организира преди във формата "Нормандска четворка" на 9 декември. На нея за първи път ще се срещнат лично президентите на Русия и Украйна - Владимир Путин и Володимир Зеленски.