Хиляди на протест в Киев срещу „капитулацията“ пред Москва

Хиляди украинци излязоха на протест срещу капитулацията пред Москва

 

Хиляди украинци протестираха в центъра на Киев срещу сближаването с Москва и "капитулация" пред Русия, предават информационните агенции. Демонстрацията се организира преди във формата "Нормандска четворка" на 9 декември. На нея за първи път ще се срещнат лично президентите на Русия и Украйна - Владимир Путин и Володимир Зеленски.

Протестът в Киев бележи шестата годишнина от проевропейския бунт на Майдана. Демонстрантите носеха плакати с надписи: "Не на капитулацията!", "Всяка отстъпка само ще влоши ситуацията. Не можем да сключим споразумение с Путин". Един от протестиращите заяви: „Искамe европейска Украйна - да се движим по пътя към Европа. Това, което Зеленски прави сега, изглежда като завой към Русия. Това отново е проруски път – същият, какъвто беше по времето на Янукович“.

Протестът се провежда във време на относително разведряване на отношенията между Москва и Киев. По-рано тази седмица Русия предаде на Украйна трите военни кораба, задържани преди година в Керченския проток, макар и със демонтирано оборудване. През септември двете страни размениха и затворници, което позволи в Украйна да се завърнат екипажите на трите кораба. Противно на предшественика си Петро Порошенко, привърженик на твърдата линия спрямо Москва, президентът Володимир Зеленски е по-благосклонно настроен към диалог. Тази политика обаче е непопулярна сред голяма част от украинското население, което намира, че това е "капитулация" пред Москва.