Олег Сенцов към ЕП: Преди да протегнете ръка на Путин, си спомнете за убитите 13 000 украинци

Олег Сенцов (вляво) получава наградата "Сахаров" от Давид Сасоли

 

"Всеки път, когато някои от вас се замислят да протегнат ръка за приятелство на Путин над нашите глави, трябва да си спомняте за всеки от 13 000 души убити в Украйна, стотиците наши момчета, държани в затворите, които може би са измъчвани в същия момент, докато говорим, за кримските татари, които в момента може би са арестувани." Това заяви в Европейския парламент украинският режисьор и правозащитник Олег Сенцов, докато президентът на ЕП  Давид Сасоли му връчваше наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта. Изказването му бе аплодирано от аплодиран от евродепутатите.

Олег Сенцов беше един от най-известните политически затворници в Русия. Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта от Европейския парламент той получи с година закъснение, защото се намираше в руски затвор. Сенцов е от кримския град Симферопол. Той се противопостави категорично на руската анексия на украинския полуостров и през 2014 г. беше арестуван от наложените от Москва кримски власти. Беше обвинен в планиране на терористични атентати срещу проруски организации в Крим и беше осъден на 20 г. затвор. На 7 септември, в рамките на размяна на 70 затворници между Русия и Украйна, беше освободен. Олег Сенцов прекара 145 дни в гладна стачка през 2018 г. с искане Русия да освободи всички украински политически затворници.

Миналата година Европейският парламент присъди на Сенцов наградата „Сахаров“ за защита на човешките права и основните свободи, докато все още беше в затвора. Тогава тя му беше дадена символично като в пленарната зала беше поставен празен стол.