Германия опасно близо до Русия и Китай

Меркел, Путин

"Германия е на фронтовата линия на руските и китайските хибридни действия за намеса и влияние в Европа", пише в статия на Кралския институт за обединени услуги (RUSI).

Според авторът на статията Джон Кампфнер Русия по скоро се опитва да влияе политически, като подкопава доверието в демократичните институции, докато Китай атакува икономически.
Според анализатора Германия твърде късно е започнала да обръща внимание на това, че е станала силно зависима от износа на Китай, както и на редица китайски поглъщания на малки и средни компании, които са двигателят на германската икономика.

В статията се казва още, че в Берлин са усетили потенциалната опасност от Пекин и Москва, след влошаване на отношения между президента на САЩ Доналд Тръмп и германския канцлер Ангела Меркел.

„Напрежението и заплахите пред Германия се увеличават...Страната е изправена пред поредица от политически и икономически опасности, произтичащи от Китай", пише Кампфнер.

Опасностите идващи от Русия са главно около киберсигурността, но в никакъв случай не се изчерпват само с това. Тя вече има влияние и използва германски политически партии за постигане на своите стратегически цели. "Алтернатива за Германия" (AfD) вдясно и "Левица" вляво са партии, които стават все по-популярни и подкрепата за тях нараства в Германия. От голямо значение за руското влияние е географската и психологическата близост с Германия, особено в източната част на страната.

И това на етап, в който Германия е наясно, че не може да разчита на САЩ за подкрепа относно сигурността ѝ.

В статията се отбелязва, че "лошите отношения между Тръмп и Меркел изостриха чувството за уязвимост на Германия към възможни опасности от Китай и Русия.  Според социологически проучвания тези отношения са засилили чувството на германците за морална равностойност между Русия и САЩ".