Отравянето на Навални може да спре проекта „Северен поток-2“

Алексей Навални

След покушението срещу лидера на руската опозиция Алексей Навални, в Германия се заговори за нови санкции срещу Русия, включително и срещу газопровода „Северен поток-2“.

Навални е настанен за лечение в берлинската клиника „Шарите“, от където съобщиха, че в организма му са открити следи от отрова. Това предизвика широка дискусия сред политическите среди и медиите в Германия.

„Дойче веле“, „Билд“, „Ханделсблат“, „Зюддойче Цайтунг” - едни от най-популярните германски таблоиди определят случилото се като „възмутително деяние“, което сериозно подкопава доверието на Запада към руското ръководство.

В „Ханделсблат“ пишат, че необходимостта да се намали зависимостта от руския нефт и газ след случаят с Навални е придобила допълнително политическо измерение. В изданието се подчертава, че проекти като „Северен поток-2“ служат на Русия за финансиране на нейния репресивен апарат и този проект не трябва да бъде пускан в експлоатация. Според анализатори на изданието той трябва да бъде спрян преди приключването на последните метри от него.

От изданието не се съмнява, че зад атаката срещу Навални стоят руските специални служби.

От „Зюддoйчe Цaйтунг” коментират, че назначената полицейска охрана на руския опозиционер още преди да излезе диагнозата на лекарите говори, че Ангела Меркел не вярва на Путин и го смята за способен на всичко. Те допускат, че от хода на руското разследване по случая до голяма степен ще зависи и бъдещето на германо-руските отношения.