Отравянето на Навални може да спре проекта „Северен поток-2“

След покушението срещу лидера на руската опозиция Алексей Навални, в Германия се заговори за нови санкции срещу Русия, включително и срещу газопровода „Северен поток-2“.

Навални е настанен за лечение в берлинската клиника „Шарите“, от където съобщиха, че в организма му са открити следи от отрова. Това предизвика широка дискусия сред политическите среди и медиите в Германия.

Отношенията между САЩ и Германия се обтягат

Американският президент Доналд Тръмп обяви причината за решението си да изтегли част от американския контингент от Германия. Според него страната се отнася нечестно със САЩ както в областта на търговията, така и като част от НАТО, предаде „Ройтерс“.

Пред репортери в Белия дом Тръмп е отправил критики към Германия, че не внася достатъчно за отбрана, според изискването да се харчат поне 2% от брутния вътрешен продукт на страната за отбрана.

Газопроводът „Северен поток-2“ готов почти на 60 процента

 

Към днешна дата са изградени 58,7 процента от трасето на газопровода "Северен поток - 2". Това съобщи руският газов гигант Газпром. Изграденото трасе е по дъното на Балтийско море.

САЩ обмислят санкции срещу страните в проекта „Северен поток-2“

 

САЩ обмислят санкции срещу страните, участници в проекта „Северен поток-2“. Това заяви президентът Доналд Тръмп. Той напомни, че е първият, който е повдигнал въпроса за проекта и увеличаващата се зависимост на Европа от руския газ. "Аз съм този, който първи повдигна проблема с газопровода, в който Русия дава огромен процент енергия. Знаете, че този газ влиза в Германия. Аз казвам: "Как можете да го правите?", запита държавният глава на САЩ.

Санкциите няма да спрат реализирането на "Северен поток-2" 

 

Миналата седмица американският посланик в Германия Ричард Гренел изпрати писма до германските компании, участващи в проекта "Северен поток-2", в които предупреди, че е възможно да им бъдат наложени икономически санкции ако участват в реализирането на проекта.

В отговор на това германският външен министър Хайко Маас заяви, че никой не може да спре „Северен поток-2“. По думите му дори германските компании да се оттеглят от проекта той ще бъде изпълнен от Русия.