Отношенията между САЩ и Германия се обтягат

Знаме САЩ, Германия

Американският президент Доналд Тръмп обяви причината за решението си да изтегли част от американския контингент от Германия. Според него страната се отнася нечестно със САЩ както в областта на търговията, така и като част от НАТО, предаде „Ройтерс“.

Пред репортери в Белия дом Тръмп е отправил критики към Германия, че не внася достатъчно за отбрана, според изискването да се харчат поне 2% от брутния вътрешен продукт на страната за отбрана.

Той е обвинил и други държави, че се възползват от САЩ, но по думите му Германия злоупотребява най-много. Според американският президент няма логика в това Германия да купува газ от Русия и в същото време да ползват САЩ като щит срещу Русия.

Освен това от Атлантическия съвет съобщиха, че ако въпреки наложените санкции „Газпром“ завърши изграждането на газопровода „Северен поток-2“ той ще бъде изцяло засегнат от антируските санкции.

Външното министерство на Германия от своя страна обвиниха САЩ в „грубо посегателство върху енергийната сигурност на Европа и суверенитета на ЕС“ по отношение на „Северен поток-2“ и обявиха че екстериториалните санкции са неприемливи.

По отношение на американските войски, германският посланик във Вашингтон Емили Хабер коментира, че те са в Германия „не за да защитават Германия, а в защита на трансатлантическата сигурност и проектиране на американската сила в Африка и Азия“.