Газопроводът „Северен поток-2“ готов почти на 60 процента

"Северен поток-2" е изграден почти на 60 процента, съобщава Газпром

 

Към днешна дата са изградени 58,7 процента от трасето на газопровода "Северен поток - 2". Това съобщи руският газов гигант Газпром. Изграденото трасе е по дъното на Балтийско море.

Проектът предвижда да бъдат изградени две линии на пренос на газ с обща мощност 55 милиарда кубически метра газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Единственият акционер в създадената специално за проекта компания Норд стрийм-2 (Nord Stream 2) е руският Газпром. Партньори на Газпром са пет европейски компании: германските "Uniper" и "Wintershall", "Engie" от Франция, англо-холандския "Royal Dutch Shell" и австрийския OMV. В строителството участват около 670 фирми от 25 държави

Газпром съобщава още, че от началото на годината до 15 юни е добил 240,6 милиарда кубични метра газ, с 2,2 процента повече от същия период на миналата година. В същото време доставките на компанията за периода са намалели с 6.3 на сто.

Преди дни Белият дом обяви, че обмисля санкции срещу европейските компании, участващи в проекта. Според Вашингтон „Северен поток-2“ ще увеличи зависимостта на Европа от руски газ. Според министъра на енергетиката на САЩ Рик Пери 11 европейски страни зависят от руския газ до 75 процента от общия им внос. „Русия иска „Северен поток 2“ да използва енергията като лост над Европа. Не трябва да позволяваме това“, заяви Майк Помпео, държавен секретар на САЩ. Освен това реализацията на проекта лишава Украйна от милиарди долари от транзитни такси. Основен европейски подръжник на проекта е Германия.

Москва пък твърди, че враждебното отношение на САЩ към проекта се дължи на желанието да стимулира вноса на американски втечнен газ в Европа.