САЩ обмислят санкции срещу страните в проекта „Северен поток-2“

Пет европейски държави са застрашени от санкции от страна на САЩ заради участието си в проекта "Северен поток-2"

 

САЩ обмислят санкции срещу страните, участници в проекта „Северен поток-2“. Това заяви президентът Доналд Тръмп. Той напомни, че е първият, който е повдигнал въпроса за проекта и увеличаващата се зависимост на Европа от руския газ. "Аз съм този, който първи повдигна проблема с газопровода, в който Русия дава огромен процент енергия. Знаете, че този газ влиза в Германия. Аз казвам: "Как можете да го правите?", запита държавният глава на САЩ.

Според него така Съединените щати защитават Германия от опасността да се окаже свръхзависима от Русия. Според министъра на енергетиката на САЩ Рик Пери 11 европейски страни зависят от руския газ до 75 процента от общия им внос. А зависимостта от енергийните доставки дава възможност страните да бъдат принуждавани да провеждат политика, удобна на Кремъл.

"Северен поток-2" е съвместно предприятие на руския гигант "Газпром" и пет европейски компании. Той ще доставя 55 милиарда кубически метра руски природен газ годишно директно в Германия и в други европейски страни чрез тръбопровод по дъното на Балтийско море. Планира се да бъде готов до края на 2019 г. Газопроводът ще преминава през териториалните или изключителните икономически зони на страните, разположени по бреговете на Балтийско море - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

Проектът се реализира от компанията Nord Stream 2, чийто единствен акционер е "Газпром". Европейските партньори в проекта - компаниите Shell, OMV, Engie, Uniper и Wintershall - от своя страна трябва да финансират "Северен поток-2" общо с 50 процента, т. е. с 950 млн. евро от всяка от компаниите. "Газпром" осигурява другата половина от средствата - 4,75 млрд. евро. Общата стойност на проекта се оценява на 9,5 млрд. евро.

Проектът има твърдата подкрепа на Германия и още няколко страни от ЕС. Повечето европейски държави обаче му се противопоставят, изтъквайки, че крие огромна опасност от зависимост от Русия и намалява ролята на Украйна при транзита на руски газ.

Русия твърдо държи на позицията си, че „Северен поток-2“  е изцяло търговски проект.