Германия поема ротационното председателството на ЕС

Европредседателство-Германия

От днес ротационното председателството на ЕС се поема от Германия. В следващите шест месеца тя ще ръководи по определена схема заседанията, дневния ред и преговорите по различните политически въпроси.

Председателството на Германия идва в момент, когато Общността е изправена пред сериозно икономическо предизвикателство – да се справи с икономическата криза, предизвикана от пандемията с COVID-19. Предстои да бъде приет и новият седемгодишен бюджет на ЕС.

Също се очаква в следващите седмици да бъде представено съвместното германско-френско предложение за възстановителен фонд за съживяване на конюнктурата и проектобюджета за следващите седем години. По този фонд ще бъдат разпределени финансови средства, възлизащи на 1,85 трилиона евро, като страните най-тежко пострадали икономически от пандемията ще получат повече.

За първи път Съюзът ще поеме общи задължение, които държавите членики ще изплащат в следващите 30 години.

Някои държави одобряват това, други, които трябва да внесат повече във фонда, от колкото да получат не са съгласни.

Мотото, което беше избрано от Ангела Меркел за председателството на Германия е: „Да направим Европа отново силна“.

„Наша обща цел трябва да е преодоляването на кризата съвместно, устойчиво и с поглед към бъдещето. Именно това трябва да бъде лайтмотивът на нашето европредседателство“, обяви Ангела Меркел.

На фона на задълбочаващото се разединение и икономическата криза обхванали страните членки, мотото на Германия ЕС успешно да излезе от кризата и да направи Европа отново силна, изглежда доста трудна задача.