Помпео: Романът на Оруел „1984“ е реалност в Китай

 

Антиутопията на Джордж Оруел "1984" е реалност в китайската провинция  Синцзян, където комунистическата власт държи в лагери над 1 милион представители на мюсюлманското малцинство уйгури. Това заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео, цитиран от Ройтерс. Помпео направи своето изявление в реч на среща на християнска организация в Нашвил, щата Тенеси.

САЩ налагат визови ограничения на висши китайски служители заради нарушаване на човешките права

 

Държавният департамент на САЩ обяви, че ще наложи визови ограничения на китайски висши служители заради нарушаване на човешките права по отношение на някои малцинства в района на Синдзян. "Китайското правителство започна силно репресивна кампания срещу уйгури, етнически казахи, киргизи и други членове на мюсюлманските малцинствени групи в автономния регион Синдзян-Уйгур", се посочва в изявление държавният секретар на САЩ Майк Помпейо.

Конгресът създава фонд от 1 млрд. долара, с който да се изхвърли Хуавей от САЩ

 

Законопроект за създаване на фонд от 1 млрд. долара, с който да се замени съществуващото оборудване на китайския технологичен гигант Хуавей, бе внесен в Конгреса на САЩ. Проектът е депозиран от представители и на републиканците, и на демократите.

Майк Пенс в Исландия заради агресивното навлизане на Русия и Китай в Арктика

 

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс ще посети Исландия на 4 септември за разговори за националната сигурност заради агресивното навлизане на Русия и Китай в Северния полярен кръг. Съобщението е на Ройтерс, като агенцията се позова на американски правителствен източник. Обиколката на Пенс започва на 3 септември и включва още Великобритания и Ирландия.

Китай обезценява юана в отчаян опит да компенсира санкциите на САЩ

 

Юанът, китайската национална валута, се обезцени с близо 4% през август, за да достигне в понеделник минимума си за последните повече от 11 години. Това е  впечатляващ спад, който би могъл да изостри още повече напрежението в търговските отношения с Вашингтон.

Тръмп увеличи допълнително митата върху китайския внос за 250 млрд.

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви допълнително увеличаване на митата върху вноса на китайски стоки за 250 млрд. долара. Тарифите за тях се повишават от 25 на 30 процента, в сила от 1 октомври. Реакцията на Тръмп е в отговор на решението на Пекин да облага с нови такси над 5000 стоки от САЩ за около 75 млрд. долара.