Турско издание: „САЩ и кипърските гърци с договорка срещу Русия“ 

Решението на САЩ да отмени временно оръжейното ембарго за Кипър, беше широко коментирано в турските медии.

Водещи турски всекидневници остро критикуват тази стъпка на Тръмп, обвинявайки го, че за пореден път „забива нож в гърба на Турция“, вдигайки оръжейното ембарго спрямо гръцката част на Кипър.

Според „Дирлиш постасъ“ Източното Средиземноморие е сцена на мръсни съюзи, където редица сили се борят да сложат ръка на морските природни ресурси. 

САЩ ще отмени оръжейното ембарго за Кипър

Държавният секретар Майк Помпео заяви, че САЩ ще отменят 33-годишното оръжейно ембарго за Кипър, както и, че ще засилят сътрудничеството си с Никозия в областта на сигурността, предаде „Ройтерс“.

„Ще се откажем от ограниченията за продажба на отбранителни артикули и услуги на Република Кипър за следващата фискална година“, написа в „Туитър“ Помпео като подчерта, че те са ключов партньор за САЩ в Източното Средиземноморие.

Турски депутат призова за Велика Турция

Турският депутат от управляващата Партия на справедливостта Мeтин Кюлюнк е качил в личния си профил в „Инстаграм“ и „Туитър“ карта на Велика Турция, в чиито предели влизат Северна Гърция, половината от територията на България, както и големи територии от Грузия, Ирак и Сирия.

Освен това той придружава постовете си с провокативни текстове, в които призовава гърците да си спомнят добрите стари времена, когато са живеели „братски“ с турците в „Османската империя“, пише вестник „О хронос“.

Гърция и Турция на прага на война

Напрежението между Гърция и Турция продължава да нараства, след като по-рано тази седмица гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви пред парламента, че страната разширява своите териториални води в Йонийско море от 6 на 12 морски мили. Той съобщи, че за това вече са информирани Италия и Албания и добави, че Гърция може да разшири териториалните си води и в други морски райони.

Турция се стреми да намали енергийната си зависимост от Русия

Турция се стреми да намали енергийната си зависимостта от Русия, но се оказва, че няма да бъде толкова лесно, съобщи "Уолстрийт джърнъл".

Турция преговаря със САЩ и Русия за мирния процес в Либия

Русия и Турция ще работят заедно по мирния процес в Либия, това заяви в понеделник руското външно министерство.

Руският външен министър Сергей Лавров и неговия турски колега Мевлют Чавушоглу са направили съвместно изявление. Въпреки, че двете страни, макар да са на противоположните страни в конфликта, те са съгласни за необходимостта да работят заедно, за да се постигне решение на конфликта в северноафриканската държава.

Турция обсъжда доставката на втори комплект системи за ПВО С-400 от Русия

Турция се готви да достави втори комплект системи за ПВО С-400 от Русия. Договорът за доставка на четири дивизии С-400 в размер на 2,5 милиарда долара между двете държави беше сключен и изпълнен миналата година. Той включва и опция за доставка на още един комплект системи.

Ръководителят на турската Служба за отбранителна индустрия Исмаил Демир обяви, че предстоят техническите договорки за доставката на технологии и обсъждане на детайлите за съвместното производство и пътна карта.

Турция заменя руския газ с втечнен газ

Турция заменя руския газ с втечнен газ, пише "Капитал", позовавайки се на  специализираният сайт за икономическа и финансова информация finanz.ru.

На фона на икономическата криза и охлаждането на отношенията с Москва, което доведе до конфликти с руските военни в Сирия и наемниците от частната военна компания "Вагнер", Турция рязко намалява покупките на руски газ.

Кой ще надделее в Сирия, Турция или Русия?

Aмериканското списание The National Interest, публикува анализ на  Майкъл Кофман, който работи в Центъра за военноморски анализи и е експерт по руската армия. В него американският експерт казва, че ако войските на Турция и Русия участват в бойни действия на територията на Сирия, то турската армия ще има предимство.

Cирия зaтвoри въздушнoтo прocтрaнcтвo нaд Идлиб

Сирийcкoтo кoмaндвaнe в cпeциaлнo кoмюникe оповести, че затваря въздушнoтo прострaнcтвo в Ceвeрoзaпaднa Cирия и нaй-вeчe нaд прoвинция Идлиб зa caмoлeти и дрoнoвe. Cирийcкaтa aрмия прeдупрeди, чe щe cвaля всеки врaжески caмoлeт, кoйтo лeти нaд севeрoзaпaднaтa прoвинция Идлиб.