Гърция и Турция на прага на война

Знаме Гърция, Турция

Напрежението между Гърция и Турция продължава да нараства, след като по-рано тази седмица гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви пред парламента, че страната разширява своите териториални води в Йонийско море от 6 на 12 морски мили. Той съобщи, че за това вече са информирани Италия и Албания и добави, че Гърция може да разшири териториалните си води и в други морски райони.

От своя страна Турция обяви, че подобно решение на Гърция ще бъде считано като повод за война. Двете страни имат териториални води от 6 морски мили (около 11 км) в Бяло море, където няколко гръцки острова се намират близо до континенталната територия на Турция.

Ако Гърция реши да разшири териториалните си води и в Егейско море „това е повод за война, или казус бели“, каза турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу пред телевизия А Хабер. Той предупреди, че Гърция не могат да разширяват там териториалните си води до 12 мили, като подчерта, че Анкара не се интересува от гръцките териториални води в Йонийско море, но "нашата позиция по Егейско море е изключително ясна".

Освен това двете страни, съюзнички на НАТО, водят спорове и за турските проучвания за газ в Средиземно море.