Гърция и Турция на прага на война

Напрежението между Гърция и Турция продължава да нараства, след като по-рано тази седмица гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви пред парламента, че страната разширява своите териториални води в Йонийско море от 6 на 12 морски мили. Той съобщи, че за това вече са информирани Италия и Албания и добави, че Гърция може да разшири териториалните си води и в други морски райони.

Турция преговаря със САЩ и Русия за мирния процес в Либия

Русия и Турция ще работят заедно по мирния процес в Либия, това заяви в понеделник руското външно министерство.

Руският външен министър Сергей Лавров и неговия турски колега Мевлют Чавушоглу са направили съвместно изявление. Въпреки, че двете страни, макар да са на противоположните страни в конфликта, те са съгласни за необходимостта да работят заедно, за да се постигне решение на конфликта в северноафриканската държава.

Кой ще надделее в Сирия, Турция или Русия?

Aмериканското списание The National Interest, публикува анализ на  Майкъл Кофман, който работи в Центъра за военноморски анализи и е експерт по руската армия. В него американският експерт казва, че ако войските на Турция и Русия участват в бойни действия на територията на Сирия, то турската армия ще има предимство.

Втори ден преговори между Русия и Турция заради провинция Идлиб

 

Вече втори ден продължават руcкo-турcкитe прeгoвoри в опит да се възстанови диалога между двете страни заради изострянето на обстановката в сирийската провинция Идлиб.

По-рано Турция обвини режима в Дaмacк и Мocквa в нападения срещу цивилно население. В отговор Руcия заяви, че Турция не изпълнява ангажимента си да раздели умерената въоръжена опозиция от терористичните групировки в идлибcкaтa зона за дeecкaлaция.