Русия и Китай са основна заплаха за световния ред

Марк Т. Еспер

Днес в лондонския Институт за кралски услуги, министърът на отбраната на САЩ д-р Марк Т. Еспер призова европейските съюзници да се ангажират със световната безопасност, която по думите му е застрашена от китайската икономическа сила и руската агресия.

Еспер заяви, че политическите и икономическите лостове, притежавани от китайците, вече разрушават суверенитета на някои държави. А руската инвазия в Грузия, анексирането на Крим и нарушаването на Договора за ракетите със среден обсег на действие, както и системното изграждане на инвентара си от стратегически оръжия, показва, че Русия не желае да бъде отговорен международен играч.

"Ние не можем да стоим безучастно, докато авторитарните нации се опитват да прекроят глобалната среда за сигурност в своя полза за сметка на другите", каза Еспер.

По този начин бихме позволили агресията да продължава и ще намалим способността ни да възпираме бъдещи конфликти. Като такава, Националната стратегия за отбрана на Америка дава да се разбере, че конкуренцията между великите сили отново е основна грижа за националната сигурност на САЩ.“

Според него САЩ са изправени лице в лице с това предизвикателство, но обичащите свободата държави трябва да признаят заплахите за сигурността си и да се ангажират да поемат своята роля, за да запазят света в безопасност.

Еспер заяви, че Европа са най-притеснени от действията на Русия, отбелязвайки продължаващата агресия на Русия в Украйна и намесата ѝ Сирия, което пречи за установяване на мира в страната.

"Дори и далеч от Венецуела, ние виждаме Русия да се свързва с дискредитирани и провалени режими в опит да насърчи нестабилността", добави той.

И точно тук, в Обединеното кралство, вие бяхте потърпевши и сте наясно със смъртоносните отравяния, настъпили през 2006 и 2018 година. Просто казано външната политика на Русия продължава да пренебрегва международните норми. Ето защо САЩ, след консултация с нашите съюзници от НАТО, разширяват присъствието си в Полша и продължават нашето тясно сътрудничество с балтийските държави. Алиансът остава бдителен и продължава да се приспособява, да подобрява бойната си готовност, да изгражда по-надеждна отбрана и да се бори и печели, ако е необходимо."

По време на неотдавнашното си пътуване до индо-тихоокеанския регион Еспер каза, че е видял от първа ръка как китайската инициатива "Един пояс, един път" се проявява в целия регион.

"Колкото по-зависима става една страна от китайските инвестиции и търговия, толкова по-податлива на влияние става тя", каза той.

В крайна сметка, това влияние се свежда до сверата на сигурност и кара държавите да вземат неоптимални решения за отбрана от страх да не разстроят Китайската комунистическа партия и да бъдат наказани чрез икономически мерки или политически реакции.

Еспер заяви, че Китай краде технологии за подобряване на военното си оборудване.

"Всъщност всяка една китайска компания е потенциален съучастник в кражбата на военни и граждански технологии на други държави и това е държавна политика."

Китайските компании също представляват риск за сигурната и устойчивата телекомуникационна инфраструктура, от която американските съюзници и партньори зависят за оперативна съвместимост, споделяне на разузнавателна информация и мобилизиране, добави той.

Спирането на потенциалната агресия преди да започне конфликта е много важно за нашата стратегия, каза още Еспер.

"Ето защо ние работим с нашите съюзници и партньори, за да подобрим нашите възможности, капацитет и отбранителна позиция в нашите приоритетни региони", каза министъра на отбраната.

"По отношение на НАТО нашите основни приоритети са споделянето на тежестта и готовността на армиите. Въпреки че постигнахме големи подобрения през последните години, все още имаме редица съюзници, които не изпълняват ангажимента за отбрана от 2%, както беше договорено в Декларацията от Уелс от 2014 г."

Държавите-членки по време на срещата на върха на Алианса в Уелс се съгласиха да работят, като харчат най-малко 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана.

"Президентът Доналд Тръмп беше много ясен - и ще продължа да настоявам пред колегите си - че всички членове на НАТО трябва да спазват това задължение", заяви министъра.

"Силата на нашия съюз изисква всички членове на алианса да са готови да поемат своята отговорност, когато това бъде необходимо. Изграждането на тази готовност включва по-големи инвестиции, така че силите на НАТО да останат най-високо обучените и най-добре оборудвани в света."

Еспер благодари на Обединеното кралство за големите инвестиции в областта на отбрана, отбелязвайки, че тя е една от осемте държави-членки на НАТО, които изпълняват изискванията.

"Ако искаме да запазим мира и реда, за които нашите народи са жертвали толкова много в миналото, трябва да останем бдителни, ангажирани и готови да отговорим на агресията, когато това застрашава нашите интереси", каза Еспер.

"Уверен съм, че ще продължим да работим в тясно сътрудничество, за да поддържаме свободите, за които работихме толкова усилено", добави той.