Правителството на Борисов уличено в лъжа и разпространяване на фалшива новина от ЕС

Катарина Барли

Правителството на Борисов е уличено в лъжа и публикуване на фалшиви новини от заместник-председател на Европарламента Катарина Барли. Тя е член на Комисията по граждански свободи (LIBE) и на Работната група за върховенството на закона, която миналата седмица изслуша представители на българската власт и гражданско общество за ситуацията в страната. 

Въпросът за фалшивите новини, които разпространява българското правителство бе повдигнат от Барли на дебат в LIBE снощи, посветен на работата по новия механизъм за върховенството на закона в ЕС, който ще замени Механизма за сътрудничество и проверка (CVM).
Тя подчерта, че новият механизъм е много важен за върховенството на закона визирайки проведеното заседание на мониторинговата група за България миналата седмица.

Тя остро разкритикува реакцията на българското правителство след това:

„Смятам, че това е едно от ключовите правомощия, които трябва да подготвим, особено след опита ни от последното заседание на мониторинговата група за върховенството на закона за България. Тя беше обезпокоителна не само заради нейното съдържание, но и заради реакцията на правителството, което изготви напълно фалшива информация за нея, дори бих я нарекла фалшива новина. Затова ние наистина се нуждаем от инструмента за нашите цели и трябва да постигнем съгласие за него“, каза Барли, цитирана от БНР.

Припомняме, че относно изслушването в ЕС, българската прокуратура разпространи съобщение, в което се твърдеше, че срещата е организирана по искане на главния прокурор Иван Гешев, в последствие се разбра, че това не отговаря на истината.

Евродепутатът Емил Радев  избран за еврдепутат от листата на ГЕРБ, който дори не е присъствал на въпросмото изслушване пък коментира пред в. "24 часа", че евродепутатите били осъдили използването на бесилки, ковчези и чували за трупове по време на протестите в България, това твърдение също се оказа свободно съчинение.

С отчаяните си опитите, използвайки лъжи и манипулации, за да си изпишат очите ГЕРБ ще си извадят очите.