НАТО: Русия е заплаха, Китай се приближава към нас

Сращата на върха на НАТО в Лондон започна с прием в Бъкингамския дворец

 

„Нарастващото влияние на Китай и международните му политики създават както възможности, така и предизвикателства, на които трябва да отговорим заедно като съюз." Това се казва в декларацията, приета днес на срещата на лидерите от НАТО в Лондон, на която се отбелязва и 70-годишнината на алианса. Включването на китайската тема в декларацията бе очаквано, тъй като Китай бе на дневен ред в разговорите на лидерите, завършили по-рано днес с публикуваното изявление.

В декларацията се говори и за повишаване на дела на разходите за отбрана на другите членки освен САЩ, "нараснали за пета поредна година". Още в трета точка се посочва, че "агресивните действия на Русия представляват заплаха за евроатлантическата сигурност; тероризмът във всички форми и прояви остава постоянна заплаха за всички нас... изправени сме пред кибер- и хибридни заплахи". Русия е засегната и в следващата точка заради "разполагането на нови ракети със среден обсег", довело до края на един от важните договори, гарантиращи международната сигурност.

Темата за нарастващото влияние на Китай също бе засегнато на срещата. Към момента все още не е ясна реакцията на всички 29 страни от НАТО към предизвикателствата на азиатската икономика. Американският министър на отбраната Марк Еспър смята, че в Европа има все по-ясно разбиране за предизвикателствата, идващи от все по-голямата военна мощ на Китай. "Това не означава, че Китай ни е враг точно в момента. Трябва обаче да оформим реакцията си заедно като алианс. И трябва да сме подготвени, в случай че нещата не развият по начин, по който не бихме предпочитали." Генералният секретар Йенс Столтенберг заяви в началото на срещата, че приемането на стратегия за Китай няма да означава, че "НАТО навлиза в Южнокитайско море, въпросът е да се вземе предвид фактът, че Китай се приближава към нас". Дипломат, цитиран от Ройтерс, по-рано каза: "Китай не е новата Русия... а изгряващата сила на XXI век"

В декларацията се споменават и мрежите от пето поколение (5G), заради които САЩ призовават Европа да не работят с китайски фирми в сектора. Декларацията обаче не свързва Китай и 5G мрежите, а само отчита "нуждата да разчитаме на сигурни системи".