Европейският парламент не прие споразумението за бюджет 2021-2027 на 27-те лидери

От пресслужбата на Европейския парламент (ЕП) обявиха, че подкрепят Плана за възстановяване от СOVID-19, но политическото споразумение относно дългосрочния бюджет на ЕС за периода 2021-2027 (МФР 2021-2027) не е приет в настоящия му вид.

ЕС са на път отново да нахранят българската мафия

Европейските лидери са постигнали съгласие за бюджета на ЕС за следващите седем години и плана за възстановяване след коронавируса.

Тази нощ е прието предложението на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел - размерът на възстановителния пакет (парите за него ще се наберат от ЕС на капиталовите пазари) да бъде 750 млрд. евро, като 390 млрд. евро от него ще бъдат раздадени във вид на безвъзмездна помощ, а останалите ще са във вид на изгодни кредити. 

Напрежение на срещата на европейските лидери в Брюксел - няма консенсус

Днес в 12 часа българско време започна заседанието на еврoпeйcкитe лидeри в Брюксел, за плaнa зa възcтaнoвявaнe oт пaндeмиятa и следващия седемгодишен бюджет на съюза. Вчера лидерите не можаха да пocтигнaт cпoрaзумeниe, като според някои източници преговорите по-скоро се отдалечават от очакваното компромисно решение.

Според предварителния график днес трябва да е вторият и последен ден от преговорите, но срещата на върха може да продължи и утре, след вчерашния неуспех и липса на консенсус.

Тагове

Вера Йоурова: Страните от ЕС да получават средства от общия бюджет само при добре работеща съдебна система

Вчера зам.-председателят на Европейската комисия с ресор ценности и прозрачност Вера Йоурова призова страните от ЕС да получават средства от фонда за възстановяване и следващия бюджет само ако имат добре работеща съдебна система и достатъчно механизми за справяне с корупцията, съобщи „Ройтерс“.

Страните по света са увеличили своите отбранителни бюджети

 

Според Международен институт за стратегически изследвания, страните по света са увеличили своите отбранителни бюджети с 4% през 2019 г., Това е най-голямото такова повишение в последните 10 години, предава AFP.

Тази промяната до голяма степен се дължи на големите увеличения във военните бюджети на Китай и САЩ.

САЩ отделят средства за противодействие на руската дезинформация и пропаганда в Европа

Белият дом представи на Конгреса на САЩ проект на федералния бюджет на страната за следващата 2021 фискална година. В новия бюджет американската администрация планира да отдели $788 милиона за противодействие на зловредните влияния на Китай, Русия и Иран.

Руските агенти в българската политика започват кампания против закупуването на нови изтребители

 

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки поиска да се направи референдум дали да се закупят нови самолети или определения за това бюджет да отиде за здравната реформа.

Борисов се похвали с 2 млрд. лева излишък

 

Днес много гордо премиерът Бойко Борисов оповести по БТВ, че имаме бюджетен излишък за първото полугодие от 2.02 млрд. лева, като само за месец юли излишъкът е близо 310 млн. лева. Ако този темп се запази до края на годината Борисов прогнозира, че "ще можем да затворим годината с направените разходи и да преизпълним плана".

Добрите резултати според министър председателя се дължат на службите, които се справяли много добре в битката с корупцията и контрабандата.