Вера Йоурова: Страните от ЕС да получават средства от общия бюджет само при добре работеща съдебна система

Вера Йоурова

Вчера зам.-председателят на Европейската комисия с ресор ценности и прозрачност Вера Йоурова призова страните от ЕС да получават средства от фонда за възстановяване и следващия бюджет само ако имат добре работеща съдебна система и достатъчно механизми за справяне с корупцията, съобщи „Ройтерс“.

Темата за поставяне на условия за достъп до средствата е спорна за страните членки. Някои страни от Източна Европа не желаят да се поставят подобни условия, докато Германия, Франция, Швеция и Нидерландия искат строги мерки. Тези разногласия затрудняват постигането на единодушие относно разпределянето на средства от фонда за възстановяване и многогодишната финансова рамка (бюджета) за следващите 7 години.

Йоурова повдига въпроса седмица преди срещата на евролидерите в Брюксел, на която те ще се опитат да изгладят различията си.

В разговор с правосъдни министри от блока еврокомисарката подчерта че върховенството на закона трябва да е условието за разпределянето на парите в ЕС.

"Спирането на парите е нещо, което не бих искала да видя, но трябва да имаме в правния си ред някаква гаранция, че ако нещата много се объркат в държава членка, не могат да ѝ се изплащат парите на данъкоплатците", каза Йоурова.

Подобно условие би могло да е проблем за България, където корупцията и бедността са широко разпространени години след присъединяването към съюза.