ЕС са на път отново да нахранят българската мафия

Ангела Меркел, Бойко Борисов

Европейските лидери са постигнали съгласие за бюджета на ЕС за следващите седем години и плана за възстановяване след коронавируса.

Тази нощ е прието предложението на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел - размерът на възстановителния пакет (парите за него ще се наберат от ЕС на капиталовите пазари) да бъде 750 млрд. евро, като 390 млрд. евро от него ще бъдат раздадени във вид на безвъзмездна помощ, а останалите ще са във вид на изгодни кредити. 

Бюджетът за следващите седем години, остава 1.074 трлн. евро (под първоначалното предложение на европейските институции), което ще наложи намаляване на средствата, предвидени в някои от секторите - като здравеопазване. С няколко милиарда ще бъдат намалени и средствата за кохезионна политика, както и тези във Фонда за справедлив преход към зелена и дигитална Европа.

За да има консенсус е решено т.нар. "пестелива четворка" (Нидерландия, Дания, Швеция и Австрия) да имат възможност за компенсация чрез по-големи субсидии, които ще получат от бюджета. Предвидени са над 50 млрд. евро за Германия, Нидерландия, Австрия, Швеция и Дания между 2021 и 2027 г.

Освен това компромис е направен и с искането отпускането на евросредства да бъде обвързано с върховенството на закона. Прието е, че уважението на върховенството на закона е важно и на тази база се въвежда режим на условност за защита на бюджета.

„Комисията ще предложи мерки в случаи на нарушение да се приложат от Съвета с квалифицирано мнозинство“, което означава, че ще има някакъв механизъм за санкциониране на държави, чиито действия противоречат на принципите на правовата държава, но точното му съдържание предстои да бъде уточнено.

Изглежда това решение е победа за унгарският премиер Виктор Орбан, който заяви: 

"Преди преговорите или дори по времето им имаше опити да... Да не казвам унижат, но поне да ни образоват за върховенството на закона. И не само успяхме да вземем голям пакет средства, но защитихме и гордостта на нациите си."

Постигнатото споразумение е победа и за премиера Бойко Борисов, който се похвали във видеобръщение, че при намаление на общия бюджет на ЕС за следващите седем години България е договорила увеличение с около 1 млрд. евро повече спрямо сегашната многогодишна финансова рамка. 

По думите на Борисов, България ще получи 7.7 млрд. евро безвъзмездна помощ, а общо, заедно със средствата от бюджета на ЕС, ще възлиза на 29 млрд.

Ако това е вярно, може да кажем, че това е добра новина за статуквото в България. Обръчите от фирми на статуквото, „опозицията“, медиите свързани с властта и Пеевски ще бъдат захранени – дотолкова, че да замълчат или да продължат да подкрепят властта и да подсигурят комфортното “управление“ на Борисов.

Той ще продължи да се прави на успешен, десен лидер, а България ще продължи да бъде най-бедната страна в Европа, с най-бързо топящото се население.

Изборите в България отново ще преминат по обичайния начин - ще гласуват под 50% от хората, като една част от гласуващите ще бъдат мъртви души, друга част от гласуващите ще бъдат тези свързани с властта и техните семейства - добре захранените с парите на европейските данъкоплатци и третата част ще бъдат хора, които са принудени да продадат гласа си за 30,40 или 50 лева, за да се нахранят. Като добавим към всичко това и до болка познатите ни изборни манипулации, можем да нямаме никакви съмнения кой ще спечели следващите парламентарни избори ако това правителство не подаде оставка.

Така Борисов ще се окичи гордо с венеца на победата за пореден път, а Европа удобно ще си измие ръцете, че щом българските гласоподаватели са си го избирали, те са длъжни да уважат този избор и да работят заедно.

И защо изобщо ЕС трябва да се интересува какво става в България и как се разходват отпуснатите 29 млрд? Важното за тях в случая е, че Бойко Борисов е лоялен партньор.

Освен това България е външна граница, може да бъде буферна зона, може да бъде сметище, българите може да се използват като работна ръка за най-мръсната и нископлатена работа в съюза.

Какво от това, че някаква мутра без култура и обноски, която не говори друг език освен български ще присъства като фигурант на техните събрания, нали послушно козирува и си вдига ръката за решенията на г-ж Меркел.

Диктатурата в България ще просъществува, заради широко затворените очи на лидерите в ЕС за безобразията случващи се в родината ни.