НАТО към Макрон: Не изоставяйте Украйна на срещата с Путин

На срещата в Париж се гледа със сдържан оптимизъм

 

Съюзниците от НАТО предупредиха френския президент Еманюел Макрон да не смекчава подкрепата си за Киев на срещата с руския президент Владимир Путин в Елисейския дворец. Там се провеждат разговори с участиета на украинския президент Валодимир Зеленски, Путин и германския канцлер Ангела Меркел. Това пише американско издание Washington Examiner, цитирано от Фокус.

„НАТО е твърдо ангажиран с Украйна“, категоричен е американският посланик в Алианса Кей Бейли Хътчисън пред изданието. „Вярвам, че французите също. Всички ще бъдем там, за да сме сигурни и да работим за укрепването на Украйна и да не позволим на никой да смекчи подхода и да остави Украйна да бъде Украйна“.

Хътчисън прави това изявление на фона на безпокойството по повод заявеното намерение на Макрон за „стратегически диалог“ с Кремъл. Москва е изолирана от западните държави след анексирането на Крим и тайното участие в операциите в Източна Украйна. Срещата на лидерите на НАТО миналата седмица бе белязана от безпокойство заради предстоящата среща на Макрон с Владимир Путин и Володимир Зеленски за норманския формат.

„Точно обратното е“, заявява високопоставен френски служител пред Washington Examiner в отговор на коментарите на Хътчисън. „Мисля, че правим всичко възможно да постигнем мир,за да помогнем на президента Зеленски“. „Ние казахме както на германците, така и на французите, че е много важно ролята им в тези преговори да бъде фокусирана върху възстановяването на международното право и ред и европейска сигурност“, добавя министърът на отбраната на Естония Юри Луик пред изданието, като подчертава, че Макрон и Меркел не трябва да опитват да „посредничат“ между Зеленски и Путин. „Виждам тяхната роля като посредници, но също и като хора, които гарантират присъствието на международната общност и Путин не може да използва своите козове, за завладяване на части от Украйна“.

„Опасяваме се, че легитимирайки Путин и руската агресия, опитвайки се да ги включим отново в разговора на високо ниво, те по някакъв начин ще получат индулгенция за анексирането на Крим, както и за това, което се случва сега в Източна Украйна“, казва Христофор Скалуба, директор на Атлантическия съвет за трансатлантическа сигурност. „Така че съм сигурен, че ако сте украински служител, украински гражданин, ще се почувствате малко изоставени“.

Срещата на домакина Макрон с президентите на Русия и Украйна и с германския канцлер се провежда на 9 декември в Елисейския дворец. Макар никой да не се надява на незабавен пробив, на преговорите се гледа със сдържан оптимизъм. Според някои западни анализатори това ще е тест за Еманюел Макрон по повод неговото желание за диалог с Русия, на което западът гледа с подозрение.

Преговорите в Париж с участието на Путин, Зеленски, Макрон и германския канцлер Ангела Меркел в "нормандски" формат ще се концентрират върху сключените преди около пет години споразумения от Минск. Те включват незабавно спиране на огъня, изтегляне на тежките оръжия, връщане на териториите под сепаратистки контрол в лоното на Киев и предоставяне на по-голяма автономия за тях.