Лукашенко търси подкрепата на Путин заради протестите в Беларус

Путин, Лукашенко

Само броени месеци преди изборите в Беларус, Александър Лукашенко твърдеше, че Русия оказва натиск върху страната му, като целта и е сливането на държавата в Руската федерация.

„Имаме собствена държава, суверенна и независима. С мозъците и ръцете си печелим каквото можем, изграждаме собствена държава. И ние не можем да бъдем част от някоя друга страна, каза Лукашенко. "Не мога да ви предам и да слея Беларус, дори в братската Русия", бяха думите на дългогодишния беларуски президент.

След изборите, които бяха спечелени отново от него с убедителната преднина от 80,1%, в страната избухнаха бунтове и протести. Опозицията в Беларус обяви резултатите за манипулирани и не призна изнесените официални данни, като каза, че този резултат не отразява реалната ситуация и избора на хората. В подкрепа на това хиляди излязоха на площадите, а властта в лицето на Лукашенко отвърна с репресии.

Ситуацията в Беларус получи международен отзвук, като демократичния свят в лицето на САЩ и ЕС се обяви в подкрепа на протестиращите.

При тази ситуация разграничилият се по-рано от Русия беларуски президент Лукашенко, потърси помощ от Владимир Путин. Двамата са провели разговор, след който Лукашенко е обявил, че "вcички прoблeми в Бeлaруc cкoрo щe бъдaт рeшeни".

Въпросът е каква цена е готов да плати Лукашенко на Русия, за да гарантира властта си, може би суверенитета на своята държава, който толкова бранеше преди това.