ЕС подкрепя протестиращите в Беларус, но не подкрепя протестиращите в България

Тази сряда в 12 ч. ще се проведе извънредна виртуална среща на европейските лидери, за да бъде обсъдена ситуацията в Беларус, това съобщи в Туитър председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

„Хората имат право да решават бъдещето си и свободно да избират своя лидер. Насилието срещу пртестиращите е неприемливо и не може да бъде позволено“, написа председателя на ЕС.

Успоредно с това Германия заплаши, че ще наложи по-широки санкции на Беларус.

Лукашенко търси подкрепата на Путин заради протестите в Беларус

Само броени месеци преди изборите в Беларус, Александър Лукашенко твърдеше, че Русия оказва натиск върху страната му, като целта и е сливането на държавата в Руската федерация.

„Имаме собствена държава, суверенна и независима. С мозъците и ръцете си печелим каквото можем, изграждаме собствена държава. И ние не можем да бъдем част от някоя друга страна, каза Лукашенко. "Не мога да ви предам и да слея Беларус, дори в братската Русия", бяха думите на дългогодишния беларуски президент.

САЩ ще реагира на случващото се в Беларус

Американският държавен секретар Майк Помпео е на петдневна европейска обиколка, в която ще посети Полша, Австрия и Словения.

По време на своето посещение в Прага  Майк Помпео коментира обстановката в Беларус, като каза, че САЩ следи развитието на кризата в бившата съветска република и ще реагира на случващото се. Той заяви, че все още няма решение какви конкретни действия ще бъдат предприети, но те ще бъдат обсъдени с европейските партньори на САЩ. Помпео подчерта, че Вашингтон иска „добър изход от кризата за беларуския народ".

Полша иска ЕС да подкрепи демонстрантите в Беларус

След изборите в Беларус, спечелени отново от Александър Лукашенко, който управлява страната от 1994 година, хиляди демонстранти излязоха на улицата в столицата Минск и други градове в страната.

Опонентите на Лукашенко твърдят, че изборните резултати са нагласени. Лукашенко печели малко под 80%, а Светлана Тиханова, която е основният му опонент е втора с едва 7%.

За да бъдат разпръснати демонстрантите, органите на реда използват физическа сила, сълзотворен газ и шокови гранати.

Руски бойци от „Вагнер“ задържани в Беларус

Правоохранителните органи на Беларус са задържали 32-ма руски граждани, служители на "частната военна компания "Вагнер", съобщи агенция БелТА.

По информация на БелТА групата пристигнала в Минск в нощта срещу 25 юли като руски туристи и на 27 юли са се настанили в един от санаториумите в района на Минск. Групата обаче привлякла вниманието с нетипичното си облекло и поведение за руски туристи– не посещавали заведения, не употребявали алкохол и избягвали контакти с околните.

Протести в Беларус, Лукашенко сменя кабинета

Беларуският президент Александър Лукашенко вчера изненадващо уволни досегашния кабинет и назначи за премиер на страната шефа на Държавния военнопромишлен комитет Роман Головченко, съобщи агенция БелТА.

Атмосферата в Минск е напрегната поради протести от страна на опозиционери, които искат смяната на Лукашенко. Има и арести, сред които са и двама съперница на президента за изборите през август тази година.

Майк Помпео се срещна с бeлaруcкият прeзидeнт Aлeкcaндър Лукaшeнкo

Американският държавен секретар Майк Помпео днес се е срещнал с белоруският президент Александър Лукашенко. Това е първата визита на американски държавен секретар в Беларус от 1994 г. и бележи началото на затоплянето на отношенията на Минск с Белия дом.

Русия оказва натиск върху Беларус за сливане

 

Русия оказва натиск върху Беларус, като целта и е сливането на държавата в Руската федерация, това пише Ню Йорк Таймс, цитирайки президентът на Беларус Александър Лукашенко.

Добрите взаимоотношения между Русия и Беларус се пропукват

 

Историята показва, че приятелството с Русия струва скъпо. Поредната жертва е Беларус, след като от 1 януари 2020 г. Русия спря доставките на петрол за страната.

Руската страна твърди, че Беларус не е плащала газа по действащия договор подписан от двете страни, а по установена еднолично от Минск цена, в резуртат на което е натрупала задължения към Газпром в размер на 200 млн. долара. Непогасеният дълг станал причина Русия да прекрати доставките на петрол към Беларус.

В Беларус протестираха срещу обединение с Русия

 

Около 1000 души участваха в неразрешена протестна демонстрация в Минск срещу създаването на съюзна държава между Русия и Беларус, предаде Ройтерс. Демонстрацията е по време, докато в Сочи се провеждат разговори между президентите Владимир Путин и Александър Лукашенко. Тема на срещата е задълбочаване на двустранните отношения.